Infografika: Putin odmah iza Staljina

Prema rezultatima istraživanja Washington Posta, Vladimir Putin postao je 12. septembra drugi ruski čelnik po broju dana provedenih na vlasti – 6.602. Tako je s drugog mjesta “svrgnuo” sovjetskog čelnika Leonida Brežnjeva, koji je na vlasti bio od 1964. do 1982. godine, odnosno 6.601 dan.

Na vrhu liste nalazi se Josif Staljin, koji je na čelu Sovjetskog saveza proveo gotovo tri decenije, od 1924. do smrti 1953. godine, odnosno 10.636 dana.

Za svoje vladavine Putin je sarađivao sa četiri američka predsjednika, četiri britanska premijera i dva njemačka kancelara.

Treba naglasiti da je Washington Post u Putinov period na vlasti uračunao i vrijeme provedeno na poziciji premijera.

Početak Putinove vladavine

Putin je postao premijer Rusije 16. augusta 1999. da bi 7. maja sljedeće godine postao predsjednik. Poslije će, s obzirom na to da Ustav Rusije ograničava predsjednika države na samo dva uzastopna mandata, napustiti Kremlj 2008. godine, dok je za predsjednika postavljen tadašnji premijer Dmitrij Medvedev.

Međutim, većina analitičara slaže se da je Putin i dalje držao stvarnu moć tokom tog perioda, piše Washington Post.

Na predsjedničku poziciju vratio se 2012. godine.

Budući da je nakon Medvedevljevog predsjedavanja mandat predsjednika produžen na šest godina, a Putin i dalje uživa veliku popularnost, vrlo je moguće da će na vlasti ostati do 2024. godine.

U nastavku donosimo pregled ostalih sovjetskih, odnosno ruskih čelnika po broju dana provedenih na vlasti.

Izvor: Washington Post i agencije