Infografika: Rekordno američko bombardiranje Afganistana

Iako je Afganistan sve manje zastupljen u svjetskim medijima, koalicija predvođena SAD-om je u ovoj godini bacila najviše bombi na ovu zemlju.

Prema podacima američke Centralne komande zračnih snaga, iz aviona i bespilotnih letjelica je od januara do septembra 2018. godine bačeno 5.213 bombi.

Prije toga, 2010. godina bila je rekordna godina, sa 5.101 bačenih bombi.

Te je godine u Afganistanu ubijeno 711 vojnika ISAF-a (sigurnosne snage NATO-a) i 1.271 civila.

Pred kraj mandata predsjednika SAD-a Baracka Obame broj bačenih bombi je opadao – 947 bombi 2015. godine i 1.337 bombi 2016. godine.

Mattisova neograničena inicijativa

Od kako je aktuečni amerčki predsjednik Donald Trump u augustu najavio novu strategiju i uputio dodatnu vojsku u Afganistan, broj bačenih bombi je naglo porastao.

Nagli porast se desio uglavnom zbog promjene u pravilima primjene sile – koalicione snage mogu otvoriti vatru na neprijatelja bez kontakta.

Za ovu promjenu se najviše američki ministar odbrane Jim Mattis, koji je želio ukloniti ograničenja kako bi zračne snage bile efektivnije iskorištene.

Promjene pravila, u kombinaciji s većim tempom zračnih napada afganistanskih zračnih snaga (nisu prikazani u infografici), dovelo je do više civilnih žrtava.

Ujedinjeni narodi su nedavno objavili kako je broj civilnih žrtava u Afganistanu u 2018. godini najviši od kada se vodi evidencija (2009. godina).

Izvor: U.S. Air Forces Central Command, Statista, agencije