Infografika: Šta je sve i kome Amerika zabranjivala

Posljednje izvršne uredbe Donalda Trumpa izazvale su brojne proteste širom SAD-a i osude u cijelom svijetu. Sa nekoliko poteza perom, milionima ljudi je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Ali ovo nije prvi put da su Sjedinjene Američke Države zabranile ulazak imigrantima. U nastavku donosimo šest primjera kada su donošeni zakoni kojim je ograničen ulazak određenim narodima:

1. Isključenje Kineza

Predsjednik: Chester A. Arthur

Potpisano: 6. maja 1882.

Zakonom o isključenju Kineza zabranjen je ulazak u zemlju ‘kvalifikovanim i nekvalifikovanim radnicima i Kinezima zaposlenim u rudarstvu’ u trajanju od deset godina.

Ovaj zakon je usvojen u vrijeme velike stope nezaposlenosti u SAD-u.

Nakon deset godina zakon je produžen u drugoj formi, pod novim zakonom, takozvanim Geary Actom. Ovo je dodatno otežalo situaciju Kineza koji su već živjeli u SAD-u, te su morali dobiti certifikat o prebivalištu, bez kojeg su mogli biti deportovani. Ovo se promijenilo tek 1943. godine, kada je nekim Kinezima dozvoljeno useljavanje ili sticanje državljanstva, ali je zabrana na vlasništvo nekretnina ili preduzeća zadržana.

2. Jevrejske izbjeglice tokom Drugog svjetskog rata

Predsjednik: Frankin D. Roosevelt

Sjedinjene Američke Države su, u strahu od skrivenih nacističkih špijuna, ograničile broj njemačkih Jevreja koji su dobili dozvolu ulaska u zemlju na 26.000 godišnje. Prema nekim procjenama, manje od 25 posto te kvote je i ispunjeno.

U jednom od najozloglašenijih slučajeva, SAD je u junu 1939. godine, sa svoje obale vratio prekookeanski brod sa 937 putnika. Smatra se da su većinu na brodu činili Jevreji. Brod je primoran na povratak u Evropu, gdje je vjerovatno više od četvrtine putnika ubijeno u Holokaustu.

3. Zabrana anarhistima

Predsjednik: Theodore Roosevelt

Potpisano: 3. marta 1903.

U 1903. godini, Zakonom o isključenju anarhista, zabranjeno je anarhistima i drugima koji su smatrani političkim ekstremistima, da uđu u SAD.

Predsjednika Williama McKinleya je 1901. godine smrtno ranio Leon Czolgosz, američki anarhista i sin poljskih imigranata.

Zakon, koji je bio i poznat kao Zakon o imigraciji iz 1903. je pored zabrane anarhistima, ulazak u zemlju zabranio i za tri nove grupe ljudi: epileptičare, prosjake i uvoznike prostitutki.

4. Zabrana komunistima

Usvojio Kongress 23. augusta 1950. godine i pored veta predsjednika Harryja Trumana.

Zakon o internoj sigurnosti, poznat i kao Zakon o kontroli subverzivnih aktivnosti iz 1950. ili McCarran zakon, omogućio je deportaciju svakog imigranta koji je smatran pripadnikom Komunističke partije. Članovi komunističkih organizacija, koji su se morali registrovati, takođe nisu mogli imati američko državljanstvo.

Dijelove ovog zakona Vrhovni sud je proglasio neustavnim 1993. godine. Ipak, neki dijelovi zakona i dalje stoje.

5. Iranci

Predsjednik: Jimmy Carter

Potpisano: 7. aprila 1980.

Nakon talačke krize u Iranu iz 1979. godine, kada su, nakon upada u američku ambasadu u Teheranu, 52 američka državljana zadržana 444 dana, tadašnji predsjednik Jimmy Carter prekida diplomatske odnose i uvodi sankcije Iranu. Takođe zabranjuje Irancima ulazak u SAD.

Novom, Trumpovom izvršnom uredbom, Iranci ponovo ne mogu putovati u SAD.

6. Zabrana HIV pozitivnim osobama

Sjedinjene Američke Države su 1987. godine zabranile HIV pozitivnim osobama ulazak u zemlju. Ovaj zakon je bio pod uticajem homofobičnog i ksenofobičnog sentimenta prema Afrikancima i manjinama u to vrijeme. Takođe, postojalo je lažno uvjerenje da se HIV virus može širiti fizičkim ili respiratornim kontaktom. Predsjednik Barack Obama ukinuo je zakon 2009. godine, kompletirajući tako proces koji je započeo njegov prethodnik George W. Bush.

Ko je rekorder?

Forma, sadržaj i broj predsjedničkih izvršnih uredbi dramatično se mijenjao kroz historiju predsjedanja Bijelom kućom.

Numerisanje izvršnih predsjedničkih uredbi počelo je 1907. godine. Tek nakon Federal Register Acta iz 1936. godine počela je istinska dokumentacija odredbi. Tim činom broj izvršnih uredbi se znatno smanjio.

Franklin D. Roosevelt je potpisao 3.721 izvršnu uredbu, dok je Obama potpisao ukupno 276.

Koliko su uredbi potpisali ostali predsjednici, istražite u nastavku.

 

Izvor: Al Jazeera, presidency.ucsb.edu i agencije