Infrastrukturni projekti povezuju regiju

Infrastrukturni projekti u regiji za čiju realizaciju su od Njemačke podršku zatražili premijeri osam balkanskih država, mogli bi da, kako kažu zvaničnici i stručnjaci, pomognu ekonomskom i političkom razvoju regije.

Za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru važna je rekonstrukcija željezničkog saobraćaja. Hrvatska će, kako kažu njeni zvaničnici, lobirati u Briselu za te države.

Međunarodni vozovi iz Beograda kreću ka svim glavnim gradovima država regije, osim ka Sarajevu.

Put do glavnog grada BiH iz prijestolnice Srbije jedino nije moguć šinama. Iako infrastruktura postoji, dva grada nisu povezana vozovima, pa je rekonstrukcija te željezničke mreže predstavljena kao dobar način dodatnog približavanja dvije države.

„Mogućnost da povežete se regionalno, a da ne govorimo samo o nekoj vrsti političkog povezivanja jeste upravo ekonomija i infrastruktura. Bilo da je to energetska infrastruktura bilo da je bilo saobraćajna. To je najbolji način da države počnu da sarađuju“, ističe Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije.

Dodatno zbližavanje

Berlinski sastanak premijera država regije iskorišten je za predstavljanje infrastrukturnih projekata koji bi trebali dodatno zbližiti države u okruženju.

Za Srbiju je važna rekonstrukcija pruge do Sarajeva. Voz bi od Beograda, preko Valjeva, Zvornika, Tuzle i Doboja trebao stići do glavnog grada BiH.

Dodatno infrastrukturno povezivanje regije očekuje se i kroz rekonstrukciju željezničke mreže koja bi povezivala Srbiju, Crnu Goru i Albaniju.

Države regije od Evrope očekuju finansijsku pomoć za rekonstrukciju pruge od Beograda preko Podgorice do Bara.

Sa te trase odvajao bi se jedan krak ka Albaniji, preko Skadra do Tirane i drugi ka Kosovu, preko Bijelog Polja, Peći, Glogovca do Prištine.

Rekonstrukcije ovih pruga su ipak samo ideje. Projekti još nisu napisani, ali postoji, kako kažu, velika želja da se oni urade.

„Ako mi znamo da danas Beograd-Bar ima samo prevoz tereta negde oko jedan milion tona godišnje, a može pet miliona tona, onda vam govori šta bi to značilo za ceo region kada povežemo Albaniju, Srbiju, Kosovo. Ili kada povezemo zajedno sa BiH. To je mogućnost da se čitav region razvije“, objašnjava Mihajlović.

Pomoć Hrvatske

Evropska unija je prije dvije godine usvojila jadransko-jonsku strategiju koja podrazumijeva pomoć Brisela u razvoju zemalja regije.

Hrvatska, kao nova članica Unije, aktivno se uključila u lobiranje za države iz svog okruženja, pa su na jučerašnjem sastanku njemačkoj kancelarki Angeli Merkel premijeri Hrvatske i Srbije zajedno pokazivali značaj razvoja saobraćajne infrastrukture na Balkanu.

„Po pravilu sigurna kuća u sigurnom okruženju, Hrvatska, naravno, je vitalno zainteresirana da države regije prođu kroz sve transformacijske procese i ispune sve uvjete koji su potrebni da bi se kvalificiralo za članstvo, zato surađujemo“, ističe Vesna Pusić.

Zajednički rad na državnim infrastrukturnim projektima pomogao bi razvoju svih država regije zbog čega se, smatraju analitičari, evropske inicijative poput Jadransko-jonske strategije trebaju još više promovirati.

„Premijeri regiona obavezali su se u Berlinu da će u naredne četiri godine napraviti značajan i vidljiv progres i rešiti krupne bilateralne probleme“, kaže novinar Al Jazeere Marko Subotić koji se javio iz Beograda.

Izvor: Al Jazeera