Inicijativa za Makedoniju protiv posredovanja EU

Iz inicijative Za zajedničku Makedoniju traže susret s Hahnom, zahtijevajući da sasluša njihova pitanja (AP)

Inicijativa “Za zajedničku Makedoniju” pozvala je putem Facebooka na masovne prosvjede 200.000 ljudi, u susret dolasku povjerenika Europske unije za europsku susjedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johannesa Hahna i trojice europarlamentaraca – Ive Vajgla, Knuta Fleckensteina i Eduarda Kukana.

Hahn i europarlamentarci dolaze u Skoplje u utorak kako bi pokušali uvjeriti predsjednika Makedonije Ðorga Ivanova da mandat za sastav vlade povjeri aktualnoj parlamentarnoj većini, koju trenutno čine Socijaldemokratski savez Makedonije i albanske stranke.

Iz inicijative “Za zajedničku Makedoniju”, koja se protivi tome, traže susret s Hahnom, zahtijevajući da sasluša njihova pitanja.

“Za Hahna i njegove prijatelje neka nas izađe 200.000 na ulicu u ponedjeljak i utorak kako bi nas vidjeli. Neka nas lijepo vide i zapamte dan kada su došli u Makedoniju”, navedeno je na Facebook stranici inicijative.

Inicijativa “Za zajedničku Makedoniju” u proteklim je tjednima organizirala prosvjede diljem zemlje, protiveći se davanju mandata za sastav vlade Zoranu Zaevu, lideru opozicije.

Gruevski priprema plan za rješenje krize

U međuvremenu je predsjednik stranke VMRO-DPMNE i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio da sprema dokument za izlazak iz političke krize u kojoj se Makedonija našla nakon što nije formirana vlada.

Gruevski je to u intervjuu za televiziju Kanal 5 naveo kako će taj dokument biti gotov ovog tjedna i predan na razmatranje svim većim političkim strankama.

“Dokument će ponuditi način izlaska iz sadašnje krize. On nikoga ne favorizira, niti kao političku stranku, niti kao etničku zajednicu. Njegovim prihvaćanjem trebalo bi se izaći iz političke krize, a da se pritom zadrži unitarnost i da se ne ide uništavanju države koja smo s mukom dobili”, istaknuo je Gruevski.

Govoreći o prijedlogu izlaska iz krize, koji zagovara VMRO-DPMNE, ponovio je kako su potrebni brzi prijevremeni parlamentarni izbori koji bi se održali zajedno s lokalnim izborima.

Zaev odbacio prozivke

Prethodno je Zaev predstavio program, kako je nazvao, “nove vlade”, poručivši kako “nitko nema pravo blokirati demokratski proces iza kojeg stoje građani”.

Govoreći o spornom pitanju upotrebe albanskog jezika, najavio je kako će predložiti zakonska rješenja kojima će se ona proširiti, ali u okviru Ustava Makedonije.

“O ostalim elementima albanske platforme može se razgovarati”, rekao je, odbivši sve prozivke da radi isključivo u korist Albanaca.

Naglasio je posvećenost nove parlamentarne većine jačanju unitarnosti, suvereniteta i stabilnosti zemlje, te poručio predsjedniku Ivanovu da “konstatira kako postoji program nove vlade koji je u interesu svih građana Makedonije i koji jamči i štiti unitarni karakter države i vodi zemlju ka razvoju”.

“Hitno su potrebni dobar život, razvoj i jednakost, odlučna borba protiv kriminala i korupcije te efikasnije institucije”, naveo je Zaev.

Izvor: Agencije