Inicijativa za Stolac bojkotovat će nove izbore

Iz Inicijative za Stolac najavljuju da će bojkotovati naredne zakazane izbore te ističu kako Bošnjaci u tom gradu bez svog predstavnika neće imati za koga glasati.

Bez obzira na to u kakvom sastavu bude Općinska izborna komisija (OIK), institucije su pokazale neznanje, navedeno je.

“Nemamo povjerenja u te institucije i nećemo izaći na naredne izbore. Sankcionirano je 35 članova biračkih odbora, a sada se postavlja pitanje ko će ih zamijeniti”, rekla je Nermina Frenjo iz Inicijative za Stolac.

Centralna izborna komisija u Bosni i Hercegovini poništila je izbore u Osnovnoj izbornoj jedinici Stolac na svih 20 biračkih mjesta.

Na konferenciji za medije predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić objasnila je kako današnja odluka nije pravosnažna, odnosno da se na nju može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku dva dana od dana objave na veb-sajtu CIK-a.

Nakon što ova odluka postane pravosnažna, CIK u roku 15 dana mora donijeti odluku o ponavljanju izbora u toj izbornoj jedinici, u kojoj su izbori, zbog grubog kršenja izbornog procesa, prekinuti 2. oktobra.

Registracija s lovačkim dozvolama

Iz Inicijative za Stolac pitaju se ko će provjeravati ispravnost ličnih karata i “da li će ponovo ljudi glasati s hrvatskim pasošima i lovačkim dozvolama”.

Nermina Frenjo komentirala je skidanje Salmira Kaplana s liste kandidata za načelnika rekavši kako je riječ o “apsurdu”.

“Negodujemo zbog povlačenja Salmira Kaplana s liste za načelnika Općine Stolac jer u tom slučaju Bošnjaci u Stocu nemaju za koga glasati. Takve izbore ne priznajemo”, navodi Frenjo.

Izvor: Al Jazeera i agencije