Inovacije na sajmu automobila u Frankfurtu

Sve je spremno za početak 66-tog sajma automobila u njemačkom Frankfurtu.

Nakon nekoliko godina recesije, autoindustrija danas čvrsto stoji na svojim nogama, što se odrazilo i na ponudu novih modela i tehnoloških inovacija.

Svjetski proizvođači automobila, od najskupljih, do najjeftinijih, su u Frankfurtu.

Međutim, pad prodaje na kineskom tržištu zasjenio je uzbuđenje proizvođača, naročito onih evropskih. Naime, Volkswagen, BMW i Daimler, oslanjali su se na prodaju u Kini za 30 do 50 posto svojih profita.

“To je tržište od velikog značaja. Isto kao i evropsko i američko. Ali, Kina je najveće pojedinačno tržište za prodaju novih automobila. Šta se događa tamo odražava se i na evropske proizvođače, naročito njemačke. Ali, moramo imati na umu, u smislu globalne prodaje. Kinesko tržište jeste značajno, ali se pad prodaje u njemu može nadomjestiti na drugim svjetskim tržištima, naročito američkom“, navodi Jan Randolph, tržišni analitičar.

Osim Kine, jedan od fokusa sajma u Frankfurtu, bit će nove tehnologije. Uspjeh američke kompanije TESLA probudio je zavist evropskih rivala.

Porsche će predstaviti svog prvog, potpuno električnog sportskog terenca. Audi i BMW će se pohvaliti sportskim hibridima, dok je Mercedes akcenat stavio na povezanosti automobila sa smartfonom.

Tržišni analitičari vjeruju kako je došlo vrijeme da Evropa pokaže svoje pune kapacitete u ovom segmentu.

“Njime dominiraju velike američke kompanije GM i Ford, te u jednu ruku i Toyota. Oni proizvode većinu SUV-ove koje vidimo u SAD-u i Evropi. Međutim, ova kategorija automobila još nije u potpunosti zaživjela, što će se definitivno popraviti u budućnosti, naročito sa trenutno niskim cijenama nafte”, rekao je Jasper Lawler, tržišni analitičar.

Ekonomija uslovljava autoindustriju

Dok god ljudi budu htjeli da voze, autoindustrija će biti uredu. Međutim, pitanje je koliko će novca kupci biti spremni potrošiti. A to ne zavisi samo od autoindustrije. Najbitniji faktori danas nisu tipovi motora i tehnologija, već stabilnost prihoda budućeg kupca, i ostali prohtjevi mimo automobila, kojih je u globalnom svijetu sve više, smatraju tržišni eksperti.

“Sada se za novac potrošača takmiči mnogo više stvari i čini se da su automobili proizvod kakav su nekada bili. Kupovina novog automobila danas nema istu težinu kao i tokom globalne finansijske krize od prije osam godina. Vrlo je moguće da su zlatne godine autoindustrije iza nas“, kazao je tržišni analitičar Nick Parsons.

Sajam automobila u Frankfurtu bit će otvoren od 17. do 27. septembra, tokom kojih će biti predstavljeno blizu 1.100 izlagača iz 39 zemalja.

Izvor: Al Jazeera