Inovacije na sajmu automobila u New Yorku

Stil, cijena, tehnologija i performanse vozila glavni su aduti proizvođača, kojim pokušavaju privući sve veći broj kupaca na njujorškom međunarodnom sajmu automobila.

Nekoliko desetina premijera novih modela u autoindustriji obilježilo je sajam automobila u New Yorku.

To je jedan od načina da proizvođači privuku pažnju kupaca.

Predsjednik i direktor Renault-Nissana Carlos Ghosn je pojasnio: “Konkurencija na tržištu je veća nego prije, naročito jer se većina proizvođača oporavila od krize. To je dobro za kupce, jer proizvođači moraju povećati ponudu. I mi se tome prilagođavamo”.

Dio tog prilagođavanja je povećanje ponude i snižavanje cijena.

Efikasna dinamičnost

“U trendu je takozvana efikasna dinamičnost. To predstavlja smanjivanje potrošnje goriva, ali i poboljšanje performansi automobila, što je dobra vijest za potrošače”, ocijenio je tržišni analitičar Jeremy Anwyl.

Neki od takvih modela su Kia Cadenza, koja dolazi s mnoštvom tehnoloških inovacija, uz relativno nisku cijenu. Tu je i Honda Odyssey.

Najpopularnije vozilo u klasi porodičnih monovolumena, koje u standardnoj opremi ima i usisivač.

Cadilac je predstavio novi CTS. Veći je i lakši od svog prethodnika, a opremljen je novim motorom V6.

Svoju premijeru dočekala je i nova verzija Corvette. U GM-u su izmijenili dizajn automobila s ciljem da se nosi sa konkurencijom poput Porsche a i Ferrarija. I BMW je privukao pažnju novim aplikacijama.

“BMW je predstavio nove aplikacije koje su slične onima na smartfonu. To je bitna tehnološka karakteristika današnjim potrošačima”, dodao je Anwyl.

Autoindustija u SAD-u stala je čvrsto na noge. To pokazuju i brojke. Prodaja je rasla u januaru i februaru. Čini se da će ovo biti odlična godina za ovu industriju.

Izvor: Al Jazeera