Inovativni lijekovi stižu u Srbiju

Građani Srbije trebal bi se uskoro liječiti i novim, savremenijim lijekovima. Iz Ministarstva zdravlja najavljuju da će do kraja godine listi lijekova koje plaća Fond za zdravstveno osiguranje biti dodati inovativni medikamenti. Neke od njih građani su mogli kupiti u apotekama, dok većina nije bila dostupna.

Nedostatak jednog proteina Ivani Golubović donosi svakodnevnu strepnju. Zbog rijetke bolesti hereditarnog angioedema, njoj se u svakom trenutku, na bilo kom dijelu tijelu, može pojaviti po život opasan otok.

“Emocionalni stres, fizička trauma, infekcije, traume, bilo kakva stomatološka intervencija hirurška… sve to može da pokrene napad i taj napad može da se završi smrtnim ishodom, a tako se završava kada otok zahvati disajne puteve”, pojasnila je ona.

‘To je strašno’

Lijek koji bi joj pomogao postoji već decenijama i besplatan je pacijentima u većini evropskih zemalja, ali ne i u Srbiji. To bi se moglo promijeniti krajem ove godine, za kada je najavljeno proširenje pozitivne liste lijekova. Osim Ivane, novim lijekovima se nadaju i ostali pacijenti oboljeli od rijetkih bolesti.

“Do sada su se pacijenti ili snalazili sami, ukoliko su mogli ili da imaju novac, ili da ga prikupe putem društvenih mreža, a ukoliko nisu, prosto se nisu lečili. To je strašno, a nas svakako raduje činjenica da će se proširiti lista lekova i da će uključivati inovativne lekove, jer pacijenti nemaju vremena da čekaju”, kazala je Marija Joldić iz Nacionalne organizacije za rijetke bolesti Srbije.

Ministarstvo zdravlja formiralo je stručni tim koji će odlučiti o tome koji lijekovi će se prvi naći na listi. Svake godine uvodit će se novi, a trenutno se prave liste prioriteta.

“Na kraju, ako nama ostane dovoljno novca, ako se toliko razvijemo, budemo dovoljno bogati, uzećemo sve lekove koji postoje, ali za sad će prioritet oni koji imaju najbolji efekat i koji su najpotrebniji, ono gde smo najviše trpeli u poslednjem periodu”, rekao je ministar zdravlja Zoran Lončar.

Dok se u većini zemalja u okruženju desetine inovativnih lijekova uvode svake godine, u posljednjih pet godina u Srbiji je samo jedan inovativni lijek ubačen na pozitivnu listu. Farmaceutske kompanije podnijele su više od 180 zahtjeva za uvođenje takvih lijekova, ali procedure predugo traju, a neki čekaju i po osam godina.

“Mi smo trenutno u situaciji da su prethodnih godina mnoge kompanije prethodnih godina postavile pitanje da li ima smisla i dalje investirati u ovu zemlju, jer se ništa nije dešavalo prethodnih godina”, pojasnio je Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lijekova.

Lijek koji život znači

Inovativni su svi oni lijekovi koji sadrže ili neku do tada nepoznatu supstancu, ili poznate supstance kombinirane na novi način. Za Ivanu Golubović, njenu porodicu i još 70 ljudi koji pate od iste bolesti dostupnost lijeka u Srbiji bilo bi ogromno olakšanje.

“Ne da će nam olakšati život, za nas dobijanje ovog leka znači život”, kazala je ona.

I ne samo ljudima oboljelim od rijetkih bolesti, inovativni lijekovi neophodni su za liječenje brojnih bolesti za koje se u Srbiji i dalje koriste starije generacije lijekova, javlja Jelena Milutinović, novinarka Al Jazeere..

Izvor: Al Jazeera