Inspektori trebaju imati pristup iranskim vojnim bazama

Nikki Haley je zatražila od IAEA da iskoristi sav autoritet kako bi osigurao iransko povinovanje nuklearnom sporazumu (EPA)

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley izrazila je zabrinutost da nuklearnim inspektorima nije odobren pristup iranskim vojnim bazama i zatražila je od Međunarodne agencije za atomsku energiju da iskoristi sav autoritet kako bi osigurala iransko povinovanje nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

“Imam veliko povjerenje u IAEA, ali on se suočava sa zemljom koja ima jasan historijat laganja i provođenja tajnog nuklearnog programa”, izjavila je Haley na konferenciji za novinare po povratku sa puta iz Beča, gdje je sjedište IAEA.

“Ohrabrujemo IAEA da iskoristi sav svoj autoritet i da istraži svaki mogući ugao gledanja kako bi potvrdila povinovanje nuklearnom sporazumu”, kazala je.

Moguće teške posljedice

Haley je dala te izjave u sjedištu UN-a u New Yorku po povratku iz Beča, gdje je održala sastanke u IAEA-u, u okviru razmatranja  iranskog nuklearnog sporazuma koji je postignut u mandatu bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Najviše iranske vlasti odbile su pružiti međunarodnim inspektorima pristup njihovim vojnim postrojenjima.

Zvaničnici su izjavili Reutersu da bi svaki takav potez mogao izazvati teške posljedice.

Izvor: Agencije