Inspektori u firmama koje ne plaćaju radnike

Čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne plaćaju radnike (Robert Ani? / Pixsell)

Hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da inspekcija rada u Hrvatskoj već danas kreće u tvrtke koje ne isplaćuju plaće, kako bi se utvrdile činjenice i osigurale plaće za radnike koji ih ne primaju.

Nakon što je objavljena lista tvrtki koje ne isplaćuju plaće, na kojoj je više od 7.000 poslodavaca, ministar Mrsić je putem hrvatskih medija najavio kako će inspekcija prvo obići 60 tvrtki koje imaju najveći broj radnika.

U slučaju da ne bude novca na računima tvrtki, objasnio je, nadležni planiraju pokrenuti mehanizme ovrhe nad nekretninama i nad drugim stvarima, te namirivati sredstva s privatnih računa.

Objasnio je da sustav nije funkcionirao jer nije bilo poznato tko ne isplaćuje plaće, te dodao kako je „OIB vrlo moćan instrument kroz koji se vidi sve“.

Mrsić je kazao kako je ta akcija „samo početak“, te da se nada kako će se vrlo brzo prestati govoriti o neisplati plaća.

„Tko to ne može, morat će u predstečaj ili stečaj. Bit će i kaznenih prijava, s obzirom na to da je neisplata plaća kazneno djelo“, zaključio je ministar Mrsić.

Popis nije konačan

Čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne isplaćuje plaće svojim radnicima, pokazuju podaci Porezne uprave pri Ministarstvu financija te ministarstva rada i mirovinskog sustava za prvih pet mjeseci ove godine, objavljeni u utorak.

Ministarstvo financija izdalo je nalog Poreznoj upravi da u suradnji s ostalim inspekcijskim službama utvrdi sve činjenice povezane uz neisplate plaća radnicima, kako bi se definiralo postoji li odgovornost direktora ili članova društva za neisplatu plaća, te provjerilo jesu li učinjene nezakonite radnje u pogledu izvlačenja novaca i stjecanja imovinske koristi.

U slučaju učinjene zlouporabe prava protiv odgovornih bit će pokrenut prekršajni ili kazneni postupak.

Istovremeno, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je, pak, objavilo kako, u skladu sa svojim ovlastima, kroz inspekciju rada utvrđuje jesu li ispunjeni svi preduvjeti kako bi radnici, u skladu sa zakonskim mogućnostima, mogli naplatiti svoje dospjele, a neisplaćene plaće.

I drugi su radnici, čije tvrtke nisu na „listi srama“ zbog neisplate plaća, pozvani da prijave svoje poslodavce na besplatni broj telefona 0800 49 49.

Izvor: Al Jazeera