Inspektori za hemijsko oružje prikupili uzorke u Doumi

Agencija nema ovlasti donositi zaključke o tomu koja je strana u sukobu koristila hemijsko oružje (EPA)

Grupa inspektora Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u subotu je u sirijskom gradu Douma uspjela prikupiti uzorke koji će omogućiti da se utvrdi je li ondje 7. aprila u napadu korišteno hemijsko oružje, navodi se u saopćenju agencije.

“OPCW će analizirati situaciju i razmotriti dalje korake koji uključuju i moguću još jednu posjetu Doumi“, piše u saopćenju.

Dodaje se kako OPCW neće obavljati procjenu uzoraka već će oni biti prebačeni u Holandiju i dalje u predviđene laboratorije te organizacije u kojima će se obaviti njihova analiza.

Na osnovu rezultata analize uzoraka i ostalih informacija i predmeta što su ih u Doumi prikupili članovi tima, misija će sastaviti izvještaj i podnijeti ga državama članicama organizacije, navodi se u saopćenju OPCW-a.

Pitanje ovlasti

Agencija istražuje upotrebu otrovnog hemijskog oružja u sirijskom građanskom ratu od 2014. godine.

OPCW će pokušati odrediti je li u Doumi upotrijebljeno hemijsko oružje. Agencija nema ovlasti donositi zaključke o tomu koja je strana u sukobu koristila hemijsko oružje.

Ekipa OPCW-a je stigla u Siriju 14. aprila. Zbog sigurnosnih razloga do sada nisu mogli početi istragu.

U hemijskom napadu u Doumi 7. aprila smrtno je stradalo najmanje 40 osoba. Taj napad toksičnim plinom Zapad pripisuje sirijskim vladinim snagama.

Izvor: Agencije