Inspektori za hemijsko oružje ušli u Doumu

Inspektori OPCW-a prošle su sedmice otputovali u Siriju kako bi analizirali mjesto navodnog napada u Doumi (Reuters)

Tim Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) ušao je u sirijski grad Doumu, nedaleko od Damaska, kako bi istražio navodni napad otrovnim plinom, izvijestila je državna novinska agencija SANA.

Izaslanstvo OPCW-a ušlo je u Doumu zajedno sa sirijskim ministrom zdravstva, rekao je za njemačku agenciju dpa izvor blizak Vladi, prenosi agencija Hina.

Sirija i njena saveznica Rusija pozvale su na istragu OPCW-a nakon što su deseci ljudi ubijeni u navodnom napadu hemijskim oružjem na Doumu 7. aprila.

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske saopćilo je u utorak da je vrlo vjerovatno da su dokazi hemijskih napada u Doumi nestali, dodajući da je presudno da se međunarodnim inspektorima odmah omogući pristup mjestu napada.

“Vrlo je vjerovatno da dokazi i ključni elementi nestaju s tog mjesta”, navodi se u saopćenju.

Inspektori OPCW-a prošle su sedmice otputovali u Siriju kako bi analizirali mjesto navodnog napada u Doumi, koja je sada pod kontrolom vladinih snaga nakon što su se iz nje povukli pobunjenici.

Optužbe Washingtona

SAD, Velika Britanija i Francuska izvele su zračne udare u subotu ujutro na navodna sirijska hemijska postrojenja, jer su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, navodno, izvele hemijski napad 7. aprila u Doumi.

Washington je u ponedjeljak optužio Moskvu da međunarodnim inspektorima sprečava prilaz mjestima u Siriji gdje su stanovnici bili napadnuti bojnim otrovom i da su možda Rusi ili Sirijci uklonili dokaze, a Moskva je optužbe odmah odbacila.

“Rusi su mogli posjetiti mjesto napada”, rekao je u ponedjeljak američki ambasador Kenneth Ward na sastanku OPCW-a u Haagu i istaknuo: “Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu.”

Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentovati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno hemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana.

Čak i ako bi inspektori OPCW-a pronašli dokaze o upotrebi hemijskog oružja, neće biti novih napada na Siriju, izvijestila je Zeina Khodr, reporterka Al Jazeere.

“Zapad je zaprijetio novim napadima samo ako se ponove napadi hemijskih oružja”, rekla je ona.

Izvor: Al Jazeera i agencije