Instrument za zaštitu zgrade od zemljotresa

Stručnjaci sa ODTU-a dobili su i tehničku potvrdu o priznanju patenta iz Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) (Anadolija)

Profesor na Fakultetu inžinjerstva na Srednjoistočnom tehničkom univerzitetu (ODTU) Murat Dicleli razvio je sofisticirani instrument koji u značajnoj mjeri može doprinijeti zaštiti zgrada i mostova od snažnih zemljotresa.

Za ovaj instrument stručnjaci sa ODTU-a dobili su i tehničku potvrdu o priznanju patenta iz Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), javlja agencija Anadolija.

Instrument, koji je napravljen od čelika, ugrađuje se na zgrade i mostove te tako sprečava njihovo rušenje.

Ovaj izum predstavlja samo jedan od mnogih proizvoda koje su izumili istraživači na ODTU-a, a koji se mogu kupiti u posebnim radnjama na ovom turskom univerzitetu.

Također, njemačka firma Maurer Söhne GmbH&Co. KG odobrila je lincenecu poznatom univerzitetu ODTU za korištenje najbitnijih dijelova potrebnih za izradu ovog instrumenta.

Nakon što su dobili potvrdu za ovaj patent od Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), prof. dr. Dicleli ističe da u narednom periodu očekuje da dobiju potvrdu o patentu i od SAD-a, Evropske unije, Kine, Japana, Indije i Rusije.

Izvor: Agencije