Intel više nije vodeći proizvođač čipova

Sonyjev Xperia Tipo jedan je od pametnih telefona koji koristi Qualcommov Snapdragon procesor (AFP)

Piše: Robert Gabelić

Intel je, zajedno s Microsoftom, više od dva desetljeća dominirao ICT tržištem.

Takozvana ‘Wintel’ era očito je došla do svog kraja. Nespremnost pravovremenog reagiranja Intela na mobilnu tranziciju uz nevjerojatan zamah mobilnog tržišta, posebno u segmentu pametnih telefona i tableta, stvorili su preduvjet za zamah konkurencije.

Među proizvođačima čipova, Qualcomm je trenutno novi lider. Njegova tržišna kapitalizacija od 105 milijardi dolara na početku novog burzovnog tjedna za dvije milijarde je veća od Intelove.

Sistem na čipu

Qualcomm je na tržištu najpoznatiji po Snapdragon porodici mobilnih procesora, koji omogućuju izvedbu kompletnog mobilnog sistema na jednom čipu.

Osim klasične procesorske jedinice, Snapdragon posjeduje grafički podsustav, podršku za mobilno umrežavanje i GPS.

Qualcomm trenutno nudi vodeće rješenje za uređaje koji omogućuju spajanje na mobilne mreže 4. generacije (LTE). Među njegovim kupcima nalaze se Apple, Microsoft, Samsung i mnogi drugi.

Qualcomm, ipak, nije jedini zaslužan za trenutnu lidersku poziciju među proizvođačima čipova.

U pozadini smjene na vrhu nalazi se engleska kompanija ARM Holdings, koja je glavni dizajner većine centralnih procesora današnjih pametnih telefona.

Takozvanu ARM arhitekturu danas koristi preko 90 posto mobilnih uređaja, a od nedavno ARM procesori uspješno se ugrađuju i u prijenosna računala.

Googleov Chromebook, koji je predstavljen prošlog mjeseca, za svoju hardversku osnovicu koristi Samsungov procesor, koji je, također, baziran na ARM arhitekturi.

Za razliku od Intela, koji sam dizajnira i proizvodi svoje procesore, ARM se bavi isključivo licenciranjem tehnologije.

U ARM-ovom ekosustavu nalazi se više od 1.000 kompanija. Među njima su trenutno najpopularnije one koje se bave proizvodnjom pametnih telefona i tableta.

Na ARM-ovoj arhitekturi zasnivaju se i brojni drugi elektronički uređaji, posebno oni kod kojih je važna velika energetska učinkovitost.

Ekonomični procesori

Glavna prednost ARM-ove nad Intelovom arhitekturom nalazi se u ekonomičnijem iskorištavanju energije.

U mobilnim uređajima potrošnja energije je često glavni faktor pri odabiru procesora. ARM u tom segmentu nudi bolje rješenje od glavnog konkurenta.

Korištenjem ARM baziranih tableta, umjesto klasičnog stolnog računala, koristi se 15-ak posto energije za izvođenje iste funkcije.

Tableti neće odmah zamijeniti stari PC, ali će se sve češće primjenjivati za komunikaciju i konzumiranje digitalnog sadržaja.

Intel sa svojom x86 arhitekturom mikroprocesora sigurno ne želi propustiti mobilno tržište na kojem je, također, prisutan.

Njegov Atom procesor postaje sve učinkovitiji. Pametni telefoni bazirani na Atomu već su se pojavili na tržištu i za pretpostaviti je kako će njihovo tržište rasti sve brže.

S druge strane, ARM napada tržište servera. Početkom novembra ARM je premijerno predstavio 64-bitni dizajn procesora (Cortex-A50), koji postaje zanimljiva alternativa pri izradi snažnijih računala koji su veliki potrošači električne energije

AMD, stari Intelov rival, već je najavio novu serversku liniju proizvoda (Opteron), baziranu na novom ARM-ovom proizvodu koja se na tržištu očekuje 2014. godine.

Linaro organizacija

Za ARM-ov iskorak na tržište poslužitelja, osim hardvera potreban je i softver. Iz tog razloga osnovana je neprofitna organizacija Linaro s ciljem ubrzanja razvoja Linuxa na ARM arhitekturi.

Jezgru Linara, osim ARM-a, čine Texas Instruments i kineski HiSilicon Technologies.

Toj skupini kompanija pridružili su se IBM, HP, AMD, Canonical (Ubuntu), Red Hat i drugi. Odnedavno je član Linaro organizacije i Facebook, koji je poznat po svojoj otvorenosti kad je u pitanju dizajn hardverske arhitekture koja se nalazi u podlozi najveće društvene mreže.

Bez obzira na trenutnu smjenu na vrhu, s visokim profitnim maržama i kompletnim nadzorom nad proizvodnjom i distribucijom vlastitih proizvoda, Intel i dalje najviše zarađuje na prodaji procesora.

Zbog mogućnosti većeg investiranja u razvoj može se očekivati kako će Intel  potrošnju svojih procesora smanjiti na razinu ARM-bazirane konkurencije prije no što ARM dostigne performanse Intela.

Neovisno o ishodu suprotstavljenih arhitektura, konkurencija koja je Intelu došla iz mobilnog segmenta ponovno je učinila zanimljivom tržište procesora.

U toj borbi najveći dobitnici su korisnici, koji i dalje mogu očekivati sve brža i ekonomičnija računala bez obzira na to u kojoj formi dolaze.

Izvor: Al Jazeera