Intelektualci: Cameron pravi vjerske podjele

Cameron je rekao na prijemu povodom Uskrsa kako je ponosan što je kršćanin i što mu djeca pohađaju crkvenu školu (Getty Images)

Skupina znanstvenika, akademika i uglednih pisaca optužila je britanskog premijera Davida Camerona da potpiruje vjerske podjele, ponavljajući da je Velika Britanija “kršćanska zemlja”.

Britanske javne osobe, među kojima su Philip Pullman i Sir Terry Pratchett, naveli su da poštuju religijska uvjerenja premijera, koje je on istaknuo u nizu govora, ali da je problem karakterizacija Velike Britanije koja je “pluralno društvo” uglavnom “nereligioznih” ljudi, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Stalnim tvrdnjama da je drugačije, potiču se otuđenje i podjele u našem društvu. To nepotrebno iscrpljuje energiju u vjerskim raspravama koje su odsutne u životima većine Britanaca, a oni ne žele da religija i vjerski identitet budu prioriteti vlasti”, navedeno je u pismu 55 uglednih osoba.

‘Ponosan što je kršćanin’

Prema popisu iz 2011. godine, postotak britanskih građana koji su se izjasnili kao kršćani je 59 posto, ili nešto više od 32 milijuna, što je 13 posto manje nego 10 godina ranije, a oko 14 posto građana izjasnilo se da nemaju religiju.

Iz Cameronovog ureda priopćeno je da je premijer više puta u javnim govorima istaknuo da je ponosan što je Velika Britanija dom različitim vjerskim zajednicama.

Cameron je rekao na prijemu povodom Uskrsa kako je ponosan što je kršćanin i što mu djeca pohađaju crkvenu školu, prenosi Srna.

Opisujući sebe kao “vjernika Anglikanske crkve”, Cameron je prošlog tjedna, u članku u listu Church Times, rekao da Velika Britanija treba biti sigurnija u vezi sa svojim statusom jedne kršćanske države i da bude “više evangelistička”.

Izvor: Agencije