Interaktivno: Bahrein najbolja destinacija za strance

Najbolja zemlja za život stranaca je Bahrein, objavljeno je u ovogodišnjem istraživanju Expat Insider, kojeg sprovodi njemačka kompanija InterNations.

Iznenađujući pobjednik – Bahrein – napredovao je za 19 mjesta i postao najprivlačnija destinacija za strance u 2017, gdje je 87 posto njih kazalo da su zadovoljni svojim životom u toj zemlji, kazao je za Al Jazeeru Malte Zeeck, suosnivač i direktor InterNationsa.

Većina stranaca u Bahreinu, Kuvajtu, Omanu i Saudijskoj Arabiji zarade više od 50.000 američkih dolara godišnje. Jedino u Kataru trećina stranaca ima godišnju zaradu veću od 100 hiljada dolara.

Blizu 13 hiljada doseljenika je u upitniku ocijenilo više aspekata svog života vani, uključujući i koliko im je trebalo da se smjeste, koliko im je lako ili teško bilo steći prijatelje te općenitu gostoljubivost stanovnika.

Kao najgore destinacije ocijenjene su Grčka, Kuvajt i Nigerija. Na dnu liste nalaze se i Saudijska Arabija, Italija, Ukrajina, Katar i Turska.

Bahrein, Saudijska Arabija i saveznici su početkom juna uvele blokadu Katara i prekinule sve diplomatske veze s tom zemljom, uključujući i rad i boravak katarskih državljana na svojoj teritoriji. Ipak, izvještaj se odnosi na period prije uvođenja blokade, tako da će posljedice zaljevskog spora biti registrirane tek naredne godine.

Al Jazeera je imala uvid u detaljan izvještaj o životu stranaca u 65 zemalja uključenih u ovogodišnje istraživanje njemačke kompanije.

Bahrein: Veliki skok na vrh

Iako je prošle godine bio tek na 19. mjestu, poboljšanja na svim poljima doveli su ovu zaljevsku zemlju na prvo mjesto u izvještaju 2017. godine.

Bahrein se ističe u tome da se doseljenici osjećaju kao kod kuće, a ta zemlja je najbolje ocijenjena i kad je u pitanju gostoljubivost. Činjenica da u ovoj zemlji nije obavezno učiti lokalni, arapski jezik, još jedan je od razloga što skoro trećina doseljenika (32 posto), namjerava ostati u zemlji duže od pet godina, dok bi 11 posto stranaca tu provelo ostatak života.

Kostarika: Topao doček i ugodno vrijeme

Ukoliko želite steći prijatelje, Kostarika je pravo mjesto za to. Ta zemlja je na prvom mjestu u kategoriji pronalaženje prijatelja, a ispitanici kažu da većinu njihovih prijatelja čine lokalni stanovnici.

Ova zemlja je u ovogodišnjem izvještaju među vodećim i u kvalitetu života, gostoljubivosti i porodičnog života. Stranci posebno cijene usporeni ritam život u toj zemlji, zbog čega bi njih 48 posto ostalo tu živjeti zauvijek.

Meksiko: Stalni favorit

Stranci su u Meksiku zadovoljni finansijskom situacijom. Za 80 posto ispitanika troškovi života su predstavljali prednost prilikom odlučivanja o doseljavanju. Ova zemlja je u svim prethodnim izvještajima zauzimala jedno od prvih pet mjesta.

Jedan filipinski doseljenik je svoje iskustvo u Meksiku opisao riječima: “Klima je skoro savršena, ljudi su prijateljski raspoloženi, a hrana je izuzetna.”

Tajvan, azijski tigar

Prošlogodišnji pobjednik našao se na četvrtom mjestu ovogodišnje liste top destinacija za strance. Ispitanici su najbolje ocjene dali javnom prijevozu, ali su različito ocijenili zdravstvene usluge. Za strance su međunarodne škole u toj zemlji dobre, ali veoma skupe.

Lijep život u Portugalu

Portugal je ostvario pomak od 23 mjesta u odnosu na prošlogodišnju listu najboljih destinacija za doseljenike. Ova mediteranska zemlja je naročito dobro ocijenjena kada su u pitanju kvalitet života i gostoljubivost. Generalno, 93 posto ispitanika je zadovoljno životom u Portugalu.

Novi Zeland – kraća radna sedmica

Novi Zeland se nalazi u vrhu svih kategorija kada je u pitanju posao doseljenika. Većina stranaca radi u javnom i zdravstvenom sektoru. Sedam od deset ispitanika je zadovoljno sigurnošću posla.

Kvalitet života u Malti

Ispitanici su ove godine lošije ocijenili mogućnosti za zabavu i sigurnost u Malti. Kada je u pitaju politička stabilnost, ova zemlja je pala sa petog na 20. mjesto.

Prednosti života u Kolumbiji

Finansijske prednosti života u Kolumbiji jedan je od najvažnijih faktora za doseljavanje u tu zemlju. Sedam od deset ispitanika kazalo je da su troškovi života potencijalni razlog preseljenja u tu zemlju.

Skup život u Singapuru

Dobar položaj Singapura navodi se kao najvažniji razlog za doseljavanje u tu zemlju. Blizu tri četvrtine ispitanika (74 posto) najboljim ocjenama su opisali prilike za putovanje. “Mislim da je jedna od najvećih prednosti Singapura lokacija i lakoća putovanja u mnoge zemlje”, kazao je jedan indijski doseljenik.

Španija, mediteranski raj

Španija je najlošije ocijenjena po pitanju rada stranih državljana. Uprkos ekonomskom rastu, nezaposlenost u Španiji iznosi 18 posto. “Plate i poslovne prilike su veoma slabe”, kaže jedan francuski useljenik, dodajući da u toj zemlji ima veoma malo šansi za napredak u karijeri.

Kvalitet života u Španiji je ocijenjen natprosječnim. Među ispitanicima, 26 posto njih je zadovoljno kvalitetom života, što je tri puta bolje od globalnog prosjeka od osam posto.

Najveći dobitnici i gubitnici

Pored zemalja koje su zauzele vodeća ili posljednja mjesta na listi popularnih destinacija među stranim državljanima, pojedine zemlje su postigle značajne rezultate u odnosu na prethodne izvještaje.

Malezija se sa 38. mjesta 2016. godine popela na 15. poziciju na ovogodišnjem Expat indeksu, a najbolje je ocijenjena u kategoriji gostoljubivosti.

Norveška je u ovogodišnjem indeksu ušla među prvih dvadeset zemalja, ostvarivši značajan napredak u odnosu na prošlogodišnje 43. mjesto. Ispitanici su najzadovoljniji kvalitetom života u ovoj zemlji.

Kvalitet života u Portugalu podigao je tu zemlju za impresivna 23 mjesta.

S druge strane, Australija je pala za 27 mjesta na ovogodišnjoj listi. Ispitanici su loše ocijenili šanse za zaposlenjem u ovoj zemlji, dok je tek 54 posto zaposlenih zadovoljno svojim poslom.

Poljska je također zabilježila oštar pad, za 25 mjesta, budući da je manji procent ispitanih stranaca zadovoljan životom u toj zemlji u odnosu na prošlu godinu.

Ukrajina je ušla među 10 najgorih destinacija, nakon što je sa 34. mjesta pala na 59. u 2017. Kao najvažniji navod InterNations navodi finansijsku situaciju.

Izvor: Al Jazeera