Interaktivno: ‘Beograd na vodi’ zapalio društvene mreže

Postavljanjem kamena temeljca za dvije stambene kule, u nedjelju će i zvanično početi izgradnja projekta Beograd na vodi.

Kamen temeljac će postaviti predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor IGL Hillsa Muhamed Alabbar.

Dok predstavnici preduzeća “Beograd na vodi” i srpski državni funkcioneri opravdavaju projekt vrijedan 3,5 milijardi eura, opozicija, pojedini građani i udruženja protive se ovom projektu.

Srpska građevinska industrija imat će prednost prilikom realizacije ovog projekta, kazao je direktor preduzeća “Beograd na vodi” Nikola Nedeljković, najavljujući da će taj projekt generirati 20.000 radnih mjesta.

Premijer Vučić rekao je da će dio grada na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi, a u kojem su bile straćare i đubre, postati “divan deo grada” i naglasio da se radi o važnom ugovoru, kojem će se radovati svi Beograđani.

Inicijativa “Ne davimo Beograd”, te opozicione Demokratska stranka i Nova stranka, započele su u vrijeme postavljanja kamena temeljca protestna okupljanja, jer između ostalog smatraju da je izgradnja projekta “prevara veka” i da je on protivan interesima građana Beograda i Srbije.

Polemiku pristalica i protivnika projekta prate i rasprave na društvenim mrežama, koje možete vidjeti u vizualizaciji koju donosimo.

Izvor: Al Jazeera