Interaktivno: Cijena softverske piraterije

Priredio: Edah Henić

Pored silinih napora da se stane ukraj softverskoj pirateriji, korištenje nelincenciranog softvera ostaje vrlo ozbiljan problem. Prema izvještaju koji je izdao Business Software Alliance, 39 posto softvera instaliranog na računarima širom svijeta, nije propisno lincencirano, koštajući tako industriju milijarde dolara.

Postotak zastupljenosti nelincenciranog softvera značajno varira po različitim regijama svijeta. Nezakonito korištenje softvera je posebno rasprostranjeno u Kini, Rusiji i Indoneziji.

Piraterija na Balkanu

Korištenje nelincenciranog softvera široko je rasprostranjeno i u našem regionu.

Softverska piraterija je najzastupljenija u Crnoj Gori, gdje čak 76 posto softvera instaliranog na računarima nije propisno lincencirano. Slijedi je Albanija sa 73 posto, Srbija sa 67 posto, Makedonija – 64 posto, Bosna i Hercegovina – 63 posto, Hrvatska sa 51 posto. Slovenija je na posljednjem mjestu. U toj državi 43 posto softvera na računarima nije propisno lincencirano.

Komercijalna vrijednost nelincenciranog softvera je najveća u Srbiji, i u 2015. godini je procijenjena na 54 miliona dolara, zatim u Hrvatskoj – 49 milona dolara, pa Sloveniji – 30 miliona dolara.

Iako je zastupljenost nelincenciranog softvera najveća u Crnoj Gori, komercijalna vrijednost istog je najmanja i iznosila je šest miliona dolara u 2015. godini. Jedan od glavnih razloga nesrazmjera između ove dvije kategorije je broj stanovnika pojedine države.

Pored toga što je ilegalno, korištenje nelincenciranog softvera za sobom povlači još jedan rizik  – pronađena je jaka korelacija između nelincenciranog softvera i malicioznog softvera (malwarea).

Prema analizi Business Software Alliancea, oni koji koriste nelincenciran softver će vrlo vjerovatno imati problema sa malicioznim, štetnim softverom u budućnosti.

Uspješan cyber-napad, napadnutu organizaciju košta u prosjeku 11 miliona dolara, ne računajući potencijalne finansijske posljedice gubljenja ugleda i korisnika, procjenjuju stručnjaci.

U interaktivnoj mapi istražite zastupljenost ilegalnog softvera u svijetu, kao i trošak koji snosi industrija.

ZA VIŠE INFORMACIJA PREĐITE MIŠEM PREKO ZEMLJE

Izvor: Business Software Alliance