Interaktivno: Gdje se ljudi (ne) pridržavaju zakona

Brojni faktori utječu na efikasnost kojom jedna vlada uspijeva održati vladavinu prava. Dok neke vlade uspijevaju efikasno kombinovati te faktore, što rezultira većim poštivanjem prava u državi, druge nailaze na poteškoće.

World Justice Project u svom posljednjem izvještaju “Vladavina prava” mjeri vladavinu prava zasnovano na iskustvima i percepcijama javnosti i stručnjaka unutar država širom svijeta.

U posljednjem izvještaju iz 2017. ispitano je poštivanje vladavine prava u 113 država.

Za određivanje konačnog skora korišteni su rezultati na skali s osam faktora: ograničenja vladinih ovlasti, odsustvo korupcije, otvorenost vlade, temeljna prava, red i sigurnost, provođenje zakona, građanska prava i krivično pravosuđe.

Slovenija na 26. mjestu

Od 2016. godine primjetan je pad poštivanja zakona i vladavine prava u 34 posto država, u 20 posto država došlo je do porasta, dok je u 37 posto država situacija ostala ista.

Vladavine prava najviše se pridržavaju Danci, Norvežani i Finci, a najmanje u Venecueli, Kambodži i Afganistanu.

U užoj regiji zapadnog Balkana zakona i vladavine prava najviše se pridržavaju Slovenci, koji se nalaze na 26. mjestu liste. Slijede je Hrvatska (35), Bosna i Hercegovina (56), Makedonja (57) i Srbija, koja se nalazi na 76. mjestu od 113 država obuhvaćenih istraživanjem.

 

[Izvor: World Justice Project]