Interaktivno: Jeftini Balkan

Eurostat je istražio cijene robe široke potrošnje i usluga u Evropi, sa fokusom na takozvani indeks nivoa cijene.

U 2016. godini, cijene roba i usluga su se znatno razlikovale u zemljama Evrope. Najviši nivo cijena među državama članicama EU-a uočen je u Danskoj – 39 posto iznad evropskog prosjeka, dok su u Bugarskoj bile najniže – 52 posto ispod prosjeka Unije. Ukupno su cijene najviše u Švicarskoj, na Islandu i Norveškoj.

Zemlje užeg regiona, koje nisu članice EU-a nalaze se na dnu tabele – u Makedoniji su cijene 54 posto ispod prosjeka EU-a i najniže su od svih, u Srbiji 51 posto, Bosni i Hercegovini 49 posto, a u Crnoj Gori 46 posto ispod prosjeka EU-a.

Općenito, u Švicarskoj i sjevernoevropskim zemljama cijene su najviše, dok su najniže na jugoistoku Evrope. 

Skup duhan u Norveškoj, jeftina odjeća u Turskoj

Hrana i bezalkoholna pića su najskuplji u Švicarskoj, Norveškoj i Danskoj, a najjeftiniji u Makedoniji. Alkohol i duhan najskuplji su u Norveškoj i na Islandu, a najjeftiniji u regiji – Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Odjeća i obuća su najjeftiniji u Turskoj, a najskuplji na Islandu. Struja i plin su najskuplji u Danskoj, Italiji i Portugalu dok su najjeftiniji u zemljama regije – Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji. Namještaj i tepisi su najjeftiniji u Bugarskoj, Albaniji i Bosni i Hercegovini, a najskuplji na Islandu.

Kućanski aparati su najjeftiniji u Poljskoj, Bugarskoj i Mađarskoj, a najskuplji na Islandu. Na Islandu je najskuplja i potrošačka elektronika i usluge prevoza. 
Restorani i hoteli su najskuplji u Švicarskoj, na Islandu i u Norveškoj, dok su u Albaniji najjeftiniji.

Indeks cijena konačne potrošnje domaćinstava za robu i usluge istražite u mapi:

Izvor: Eurostat