Interaktivno: Koji su najratoborniji narodi?

Države koje su bile ključni akteri Drugog svjetskog rata, najmanje žele rat, dok su najratoborniji Srednji istok i sjever Afrike.

U WIN/Gallupovoj međunarodnoj anketi više od 62.000 ispitanika iz 64 zemlje odgovaralo je na pitanje: “U slučaju rata u koji bi bila uključena i vaša zemlja da li biste bili spremni učestvovati?”

Gotovo dvije trećine ispitanih (61 posto) navelo je da bi bilo spremno ratovati za svoju zemlju, dok 27 posto ne bi. Većina ispitanih žena izrazila je spremnost za ratovanje (52 posto), a muškaraca 67 posto.

Po starosti, najspremniji za rat jesu mlađi ljudi, u dobi od 18 do 34 godine – njih 66 posto.

Miroljubivi Japan i Njemačka

“Da” su u najvećem postotku zaokruživali stanovnici Maroka i Fidžija – 94 posto ispitanih. Slijede ih Pakistan i Vijetnam, gdje 89 posto ispitanih navodi da je spremno ratovati za svoju zemlju.

S druge strane, stanovnici zemalja koje su bili ključni akteri Drugog svjetskog rata najmanje su spremni za ratovanje. Japanci su najmanje voljni učestvovati u ratu za svoju zemlju – njih 11 posto izrazilo je spremnost za učešće. Slijede ih Holanđani, gdje je 15 posto spremno ratovati, te Nijemci, gdje je 18 posto ispitanih reklo “da”.

Gotovo dvije trećine ispitanih Rusa (59 posto) navelo je da bi bilo spremno učestvovati u ratu, a kod Amerikanaca je taj postotak nešto manji – 44 posto. U Kini, velikih 77 posto ispitanih se izjasnilo spremnim za rat.

Regija ‘spremna za rat’

Od zemalja iz regije istraživanje su uključene Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo. Od ispitanih s Kosova njih 58 posto izrazilo je spremnost za učešće u ratu u koji bi bila uključena njihova zemlja. U Bosni i Hercegovini 55 posto smatra da je spremno za učešće u ratu, u Srbiji 46 posto, a u Makedoniji 38 posto.

Istraživanje je uključilo i podatke o vjerskoj pripadnosti ispitanih.
Od ispitanih muslimana 78 posto spremno je ratovati za svoju zemlju, a slijede ih hindusi, od kojih je 77 posto zaokružilo “da”. Dvije trećine budista (66 posto) izrazile su spremnost za rat, a agnostika i ateista 57 posto. Više od polovine (53 posto) ispitanih pravoslavaca spremno je ići u rat za svoju zemlju. Sličan je postotak i kod rimokatolika (52 posto), protestanata (48 posto), a kod drugih kršćana 55 posto. Od ispitanih Jevreja blizu polovine njih (51 posto) spremno je ratovati za svoju zemlju.

“Najratobornije” regije jesu Srednji istok i sjeverna Afrika, gdje je u prosjeku 83 posto ispitanih izrazilo spremnost za ratovanje. Zapadna Evropa, sa 25 posto ispitanih srpemnih za ratovanje, “najmiroljubivija” je regija.

 

U nastavku istražite kako su odgovarale ostale zemlje.

 

Izvor: WIN Gallup istraživanje i agencije