Interaktivno: Kolike su prosječne plate u regiji i Evropi

Priredio: Edah Henić

Prema dostupnim statističkim podacima, prosječne plate se značajno razlikuju po regijama Evrope. Prednjače Zapadna Evropa i Skandinavija u kojima prosjek mjesečnih plata uglavnom prelazi prag od 2.000 eura.

Najveće plate su u Lihtenštajnu, gdje je prema izvještaju o prihodima iz 2012. godine prosječna neto plata iznosila 5.314 eura. Slijede je Švicarska (3.994 eura), Monako (3.436 eura), Norveška (3.212 eura) i Luksemburg (3.149 eura).

Najniže su plate u zemljama Istočne Evrope. U Ukrajini prosječna plata iznosi svega 130 eura, a iznad su Azerbejdžan (224 eura), Kazahstan (257 eura) i Bjelorusija (272 eura).

Prema podacima agencija za statistiku država regije, ubjedljivo najviša prosječna plata u zemljama Zapadnog Balkana je u Sloveniji (1.022 eura), slijedi je Hrvatska, gdje prosječna plata iznosi 752 eura dok je u Crnoj Gori taj iznos 488 eura. Najniže su prosječne plate u Makedoniji i iznose 354 eura.

U interaktivnoj mapi istražite kolike su prosječne plate u zemljama regije u odnosu na ostatak Evrope.

Izvori: Statistički ured Republike Slovenije, Državni zavod za statistiku RH, Zavod za statistiku Crne Gore – Monstat, Agencija za statiku BiH, Republički zavod za statistiku (Republika Srbija), Agencija za statistiku Kosova, Državni zavod za statistiku Republike Makedonije, novinske agencije.