Interaktivno: Najmoćnije države svijeta

U godišnjoj anketi koju provodi US News hiljade menadžera, pripadnika političke i kulturne elite i dobro upućenih građana ocjenjuje koje su to države ukupno najbolje po više ispitanih kategorija, kao što su kvalitet života, kulturni utjecaji ili poduzetništvo. Top pet čine Švicarska, Kanada, Velika Britanija, Njemačka i Japan.

Jednu od kategorija ankete čini i moć države, odnosno, ispituje se – koje su to najmoćnije države na svijetu.

U obzir se uzimaju politički i ekonomski utjecaj, vojne alijanse te snaga vojske. Istraživanje uključuje 80 zemalja i prikazuje njihovu važnost na svjetskoj sceni.

Zanimljivo je da snaga i bogatstvo nisu uvijek u korelaciji. Na prvom su mjestu Sjedinjene Američke Države s uvjerljivo najvećim BDP-om od 17,4 hiljade milijardi dolara. Na drugom je mjestu Rusija, čiji je BDP devet puta manji od onog SAD-a, uz dvostruko manji BDP po stanovniku. Kina je na trećem mjestu sa BDP-om od 10,4 milijarde dolara.

Srbija najmoćnija u regiji

Od država iz regije u top 80 uvrštene su Srbija, Hrvatska i Slovenija. Najbolje je rangirana Srbija na 46. mjestu, sa BDP-om od 43,9 milijardi dolara i BDP-om po stanovniku od 13.699 dolara. Hrvatska se nalazi na 78. mjestu, s nešto većim BDP-om države (57,1 milijardi dolara) i BDP-om po stanovniku (21.625 dolara). Slovenija je odmah iza Hrvatske, na 79. mjestu, sa BDP-om također većim od onog Srbije (49,5 milijardi dolara) i najvećim BDP-om po stanovniku u regionu (30.918 dolara).

U interaktivnoj mapi istražite 20 najmoćnijih zemalja na svijetu.

Napomena: BDP po stanovniku mjeren je metodom pariteta kupovne moći (Purchasing power parity  PPP).

Izvor: Best Countries Power Ranking US News i agencije