Interaktivno: Najviše smrtnih kazni u Kini

Broj smrtnih kazni izvršenih u svijetu nastao je opadati sa 2016. na 2017. godinu.

Do kraja godine, 106 zemalja zakonski je ukinulo smrtnu kaznu za sve zločine, dok su ukupno 142 države ukinule smrtnu kaznu zakonski i u praksi.

Amnesty International zabilježio je 993 egzekucije tokom 2017. što je za četiri posto manje od 2016. i 39 posto manje od broja iz rekordne 2015. godine. Ove brojke ne uključuju broj smrtnih kazni izvršenih u Kini , gdje su podaci o smrtnim kaznama klasifikovani kao državna tajna.

Hiljade egzekucija godišnje u Kini

U izvještaju Amnesty Internationala stoji kako broj izvršenih smrtnih kazni u Kini koji oni objavljuju, ustvari znatno manji od stvarnog broja zbog ograničenog pristupa podacima. Kina nikada nije objavila podatke o broju smrtnih presuda i egzekucija. Ipak, prema dostupnim informacijama, u toj zemlji se svake godine izvrše hiljade egzekucija.

Izuzimajući podatke iz Kine, više od polovice (51 posto) smrtnih kazni izvršeno je u Iranu, koji je zajedno sa Saudijskom Arabijom, Irakom i Pakistanom zadužan za 84 posto svih smrtnih kazni.

Broj egzekucija u Iraku je povećan za 42 posto u 2017. godini, dok je u Iranu, Saudijskoj Arabiji i posebno Pakistanu zabilježen pad u broju egzekucija.

Tokom 2017. o nekim državama je bilo vrlo malo ili nikakvih informacija – prvenstveno Laosu, Libiji, Maleziji, Sjevernoj Koreji, Siriju, Vijetnamu i Jemenu – zbog restriktivne državne prakse i/ili oružanog sukoba.

Izvor: Amnesty International