Interaktivno: (Ne)mir u svijetu

Prema izvještaju Instituta za ekonomiju i mir – Global Peace Index 2017, svijet je u protekloj godini postao sigurnije mjesto.

Globalni indeks mira rangira 163 nezavisne države i teritorije prema njihovom nivou miroljubivosti. U 93 zemlje se situacija popravila, a pogoršala u 63, dok se razlika između najmiroljubivijih i najmanje miroljubivih zemalja povećala.

Ipak, u posljednjoj deceniji zabilježen je pad na skali mira od 2,14 posto. Sukobi na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi su ključni razlozi ovog pada, zaključuje se u izvještaju, dovodeći do velikog porasta u broju stradalih u borbama, terorističkim napadima i povećanju broja izbjeglica.

Na vrhu liste nalazi se Island, koji je proglašen najmiroljubivijom svjetskom nacijom. Slijede ga Novi Zeland, Portugal i Austrija. Na dnu su zaraćena Sirija, te Afganistan, Irak, Južni Sudan i Jemen.

Slovenija u vrhu

Od zemalja regije, najmiroljubivija je Slovenija i nalazi se na visokom sedmom mjestu u svijetu i šestom u Evropi.

Hrvatska je na drugom mjestu u regiji (31.), Srbija (56.) na trećem, zatim Crna Gora (67.), Kosovo (76.), Bosna i Hercegovina (84.) i Makedonija na posljednjem mjestu u regiji (102.).

‘Rezultat’ mira u mnogim zemljama jugoistočne Evrope je pretrpio pad. Porast nacionalističke retorike doveo je do pada na skali ‘odnosa sa drugim zemljama’ za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, dok je Crna Gora zabilježila veliki rast na skali političke nestabilnosti, pretežno zbog turbulentnih izbora u oktrobru 2016. godine.

Bosna i Hercegovina je u protekloj godini pretrpjela najveći pad u regiji – na nivou skale ‘unutrašnjih sukoba’ kao i ‘odnosu sa susjednim zemljama’. Ukupno je pala za 21 mjesto na rang listi. Najveći rast na skali postiglo je Kosovo, koje je sada na 76. mjestu u svijetu.

Turska najviše odskače u Evropi – u 2017. godini je pala za još jednu poziciju i sada se nalazi na 146. mjestu. Osjetni su efekti brojnih unutrašnjih sukoba i terorističkih napada.

Sve u svemu, ekonomski utjecaj nasilja na globalnu ekonomiju iznosio je 14,3 hiljada milijardi dolara u protekloj godini, odnosno, 12, 6 posto svjetskog BDP-a, zaključuje se u izvještaju.

U nastavku istražite kako izgleda situacija u svijetu.

Izvor: Global Peace Index/Institute for Economics and Peace