Interaktivno: Plate i nezaposlenost u Hrvatskoj

Uoči hrvatskih lokalnih izbora, koji se održavaju 21. maja, istražili smo kolike su plate a kolika nezaposlenost u hrvatskim županijama.

Hrvatska, sa prosječnom neto platom od 794 eura (februar 2017.), znatno odskače od prosjeka većine zemalja uže regije.

Slovenija, gdje prosječni prihodi prelaze za ostale nedostižnih 1.000 eura, uvjerljivo je na tronu. Crna Gora sa prosječnom platom od 511 eura je na drugom mjestu, zatim BiH (428 eura), Srbija (388 eura) te Makedonija sa prosječnom neto platom od 370 eura.

Plate po županijama

 Pogledamo li prosječne neto plate po hrvatskim županijama, primjetno je da su razlike značajne. Prema posljednje dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske po županijama (2014. godina) prosječna plata iznosila je 744 eura. Najniža je bila u Varaždinskoj županiji – 595 eura, a najviša, veća za 269 eura, u Gradu Zagrebu, i to 864 eura.

Općenito, najniže prosječne plate su u istočnoj Hrvatskoj i krajnjem sjeveru (Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija), u primorskim županijama su nešto veće, a najveća je u Zagrebu, koja znatno odskače od prosjeka.

Nezaposleni istok

Prvi pogled na podatke o nezaposlenosti po županijama otkriva da i ovdje dominira hrvatski istok.  
Prema posljednje dostupnim podacima (2015.) stopa registrovane nezaposlenosti (na 31. mart u godini) u pravilu prelazi 30 posto na istoku Hrvatske, sa najvećom u Virovitičko-podravskoj županiji – 35,8 posto, zatim Sisačko-moslovačkoj – 34,4 posto te Vukovarsko-srijemskoj županiji sa 33,6 posto nezaposlenih. 

Najmanja nezaposlenost je u Gradu Zagrebu i iznosi 9,6 post, zatim u Istarskoj županiji – 9,9 posto i Varaždinskoj – 12,4 posto.

Vidimo da na krajnjem sjeveru Hrvatske, stopa nezaposlenosti nije u korelaciji sa nižim primanjima, kao što je to na istoku zemlje.

Raste plata, nezaposlenost varira

Za kraj smo usporedili prosječne neto plate i stopu registrovane nezaposlenosti u proteklih nekoliko godina.

 

Vidimo da je prosječna neto plata 1998. godina iznosila 357 eura te da je od tad u konstantnom rastu – prosječna plata u 2016. godini bila je 765 eura.

Nezaposlenost je ipak varirala – najviša je bila 2001. i 2002. godine a najniža 2008. godine. Stopa nezaposlenosti kroz period od godinu dana znatno varira – najniža je za vrijeme turističke sezone dok je na početku i kraju godine nešto viša (podaci o zaposlenosti mjereni 31. marta u godini).

Izvor: Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske i agencije