Interaktivno: Širenje Assadovih teritorija u Siriji

Uz pomoć Rusije, predsjednik Sirije Bashar al-Assad je za samo godinu dana proširio oblasti koje kontrolira sa 19 na više od 50 procenata.

Značajnije širenje teritorija pod Assadovom kontrolom zabilježeno je u decembru prošle godine, kada je dogovorena evakuacija pobunjeničkih boraca i civila iz Halepa, drugog po veličini grada u Siriji.

Sirijska vojska i njene saveznice preuzeli su u novembru ove godine punu kontrolu nad Albu Kamalom, posljednjim važnim gradom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

Vojska je proglasila pobjedu nad ISIL-om u Albu Kamalu početkom mjeseca, ali su borci ISIL-a nakon toga izvršili protunapad koristeći svoje borce sakrivene u gradu.

Nakon što je istjeran iz Albu Kamala, ISIL sada ima pod kontrolom samo nekoliko sela uzduž Eufrata i dijelove obližnje pustinje te izolirane džepove u drugim dijelovima zemlje.

Većina snaga koje se bore protiv ISIL-a u Siriji i Iraku kaže da očekuje da će pripadnici te grupe sada krenuti u gerilski rat koristeći ‘spavače’ i bombaške napade.

Al Jazeera u animiranoj mapi prikazuje kako su se teritorije pod kontrolom Vladinih snaga u Siriji širile od novembra 2016. do danas.

Izvor: Al Jazeera