Interaktivno: Zemlje kojima prijeti gubitak američke pomoći

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da bi mogao ukinuti pomoć Pakistanu u svom prvom tvitu u 2018. godini, a prethodno je zaprijetio je ukidanjem finansijske pomoći zemljama koje su glasale za rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Sjedinjene Američke Države su potom objavile da obustavljaju sigurnosnu pomoć pakistanskoj vojsci, od koje su tražile “odlučno djelovanje” protiv talibanskih grupa učvršćenih u toj zemlji, koja je u teoriji američki saveznik u suzbijanju terorizma.

“Sjedinjene Države glupo su zadnjih 15 godina dale 33 milijarde dolara pomoći Pakistanu, a oni zauzvrat nisu dali ništa osim laži i dvoličnosti, misleći da su naši čelnici idioti”, napisao je Trump. “Oni štite teroriste koje mi progonimo u Afganistanu. Dosta je bilo!”

New York Times je prošle sedmice objavio da Trumpova administracija ozbiljno razmatra mogućnost da ne isplati 255 miliona dolara pomoći, smatrajući da Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma na svojoj teritoriji.

Prethodno je američka ambasadorka u UN-u Nikki Haley zaprijetila da će SAD “zapamtiti dan kada je napadnut u Generalnoj skupštini UN-a samo zato što je ostvario svoje pravo suverene zemlje”, istakavši da nikakvo glasanje u UN-u neće promijeniti američku odluku o Jerusalemu.

I američki predsjednik je zaprijetio ukidanjem finansijske pomoći zemljama koje glasaju za rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

“Imamo na umu te glasove”, rekao je i zaprijetio “svim zemljama koje uzimaju naš novac i zatim glasaju protiv nas u Vijeću sigurnosti”.

Odbijanje Trumpove odluke

Generalna skupština UN-a donijela je 21. decembra većinom glasova rezoluciju, kojom traži povlačenje Trumpove odluke o Jerusalemu.

Za rezoluciju svoj su glas dali predstavnici 128 članica UN-a, protiv je bilo njih devet, a suzdržano je ostalo 35 članica, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Od zemalja iz regije Srbija, Slovenija, Albanija, Crna Gora i Makedonija su glasale ‘za’ rezoluciju, dok su Hrvatska i BiH bile suzdržane.

Vanredna sjednica održana je na zahtjev pojedinih arapskih zemalja i zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Prema podacima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Irak prima najveći dio pomoći koju je SAD uputio regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Od ukupnih 5,3 milijardi dolara koje je dobio u 2016. godini, 4,7 milijardi je vojna, a 600 miliona ekonomska pomoć.

Egipat i Jordan su primili po 1,2 milijarde dolara pomoći, a Palestina 400 miliona.

Pakistan, kome prijeti ukidanje pomoći zbog navodne podrške terorizmu, u 2016. godini je primio 800 miliona dolara pomoći.

U interaktivnoj mapi prikazan je iznos pomoći koju je SAD isplatio dijelu zemalja koje su glasale za rezoluciju kojom UN traži povlačenje Trumpove odluke o Jerusalemu.

Izvor: Al Jazeera