Interaktivno: Zemlje regije djelomično slobodne

Srbija je jedina zemlja regije koja bilježi silazni trend na polju demokratije, navodi se u izvještaju organizacije Freedom House, koja upozorava da su demokratske vrijednosti globalno u opadanju.

Od zemalja regije, Slovenija, Hrvatska i Srbija svrstane su u kategoriju “slobodnih”, a Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Kosovo među “djelimično slobodne zemlje”.

Srbija je jedina od zemalja regije koja bilježi silazni trend (minus tri) zbog dalje konsolidacije vlasti predsjednika Aleksandra Vučića, uključujući netransparentne metode finansiranja partije, politizaciju provođenja zakona i pokušaje da se podriju kritički nastrojeni novinari finansijskim istragama i klevetama u medijima bliskim vlasti, navodi Freedom House.

Tolerancija evropskih lidera prema autoritarnim tendencijama Aleksandra Vučića dok je bio premijer omogućila mu je da poslije pobjede na predsjedničkim izborima u aprilu 2017. još više potisne opoziciju i naruši ono što je preostalo od nezavisnih medija, ocijenio je Freedom House.

BiH je prema aspektima političke i građanske slobode dobila ocjenu 4, na skali od 1 do 7, gdje viša ocjena znači manje sloboda.

Posredovanje Washingtona i Brisela

U izvještaju se navodi da su događaji na Zapadnom Balkanu pokazali potrebu da se tu stalno angažiraju velike demokratije, navodi agencija Beta.

Tako je posredovanje Washingtona i Brisela pomoglo da se riješi dugogodišnja politička kriza u Makedoniji i utre put novoj, demokratski izabranoj vladi.

Turska je iz statusa “djelomično slobodne” prešla u “neslobodnu” zemlju. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan pojačao je akcije protiv protivnika poslije pokušaja državnog udara u julu 2016. godine. Te akcije su negativno utjecale na slobodu medija, korisnike društvenih mreža, demonstrante, političke stranke, sudstvo i izborni sistem.

Od ukupno 195 zemalja za koje je rađena procjena, 88 je označeno kao “slobodno”, 58 kao “djelomično slobodno”, a za 49 zemalja je navedeno da “nije slobodno”.

“Dok su se SAD i druge demokratske snage suočavale s problemima unutrašnje politike i raspravljale o vanjskopolitičkim prioritetima, vodeće svjetske autokratije Rusija i Kina, nastavile su napredovati”, piše u izvještaju “Slobode u svijetu 2018”.

Od 49 “neslobodnih” zemalja najgora situacija je u Siriji, Južnom Sudanu, Eritreji, Sjevernoj Koreji, Turkmenistanu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, Uzbekistanu, Sudanu, Centralnoj Afričkoj Republici i Libiji.

Izvor: Al Jazeera