Internet-kafei izgubili bitku s Wi-Fi mrežom

Napori tehnoloških divova da internetskom mrežom pokriju veći dio Planete polako donose rezultate. Situacija na terenu je mnogo drugačija nego prije deset godina, pa sve više građana zemalja u razvoju ima pristup mreži u svom domu. Taj trend je gotovo uništio nekada veoma profitabilan posao.

Internet-kafići bore se za opstanak. Njihove vlasnike kao da je iznenadio tehnološki razvoj, 3G mreža i mobilni internet, pa sada pokušavaju pronaći novi izvor zarade. Al Jazeera donosi priču iz najvećeg grada Nigerije.

Smješten u blizini velike saobraćajne raskrsnice u Lagosu, nekada popularni internet-kafe i dalje radi. Ali, donosi sve manje prihoda. Kada je prije 13 godina otvoren, na tržištu je vladao sasvim drugi trend. Internet-kafići bili su unosan posao i veliki izvor zarade milionima u toj zemlji. Vlasnica kaže da sada u toku dana svrati manje od 10 mušterija, koji uglavnom dolaze zbog kopiranja i printanja dokumenata.

Internet-kafići izgubili su bitku s Wi-Fi mrežom koju u toj zemlji nudi najveća telekomunikacijska kompanija. Imaju ugovore s restoranima, stadionima, kinima i tržnim centrima u kojima posjetioci mogu koristiti mobilni internet.

Nestrpljiva generacija

“Globalna mreža živi 24 sata dnevno, a ljudi su stalno u pokretu. Imamo nestrpljivu generaciju. Traže brze promjene, ali ne samo u svojim domovima, već bilo gdje da se nalaze, među njihovim kulturnim i interesnim grupama. To daje snagu ovoj mobilnoj zajednici”, kaže Wande Adalemo, osnivač Oxygen Broadband Networksa.

Kompanija je uložila tri miliona dolara u projekat koji namjerava širiti i dalje. Ima 50 lokacija na kojima nudi Wi-Fi mrežu i blizu 30.000 registriranih korisnika. Za dnevni neograničen pristup internetu plaćaju tri dolara.

“To je nužno. Povezanost je dio života, naročito za mene jer većinu vremena provodim na internetu. Putem interneta prodajemo muziku, a mnogo posla imamo i na društvenim mrežama”, kaže Gboyega Ayodele, radioprezenter.

Pred nigerijskom telekomunikacijskom kompanijom mnogo je posla. Žele slijediti primjer srodnih firmi iz Velike Britanije i Francuske, koje svojim korisnicima nude desetke miliona lokacija s bežičnom mrežom.

Iako se u Nigeriji ta brojka mjeri stotinama, potencijal je ogroman. Sa gotovo 170 miliona stanovnika, ta država bogata naftom – najbrže je rastuće tržište interneta i mobilnih telefona u Africi.

Izvor: Al Jazeera