Interpol i Europol zaplijenili 41.000 umjetničkih predmeta

Na granicama i aerodromima 81 države svijeta organizovani su 'deseci hiljada kontrola', koje su trajale od oktobra do decembra 2017. godine (Španska civilna garda)

Više od 41.000 umjetničkih predmeta zaplijenjeno je u operaciji koju su u borbi protiv protivzakonite trgovine u 81 državi svijeta organizovali Svjetska carinska organizacija, Europol i Interpol, objavio je u srijedu Interpol.

Među pronađenim vrijednim predmetima jesu stare kovanice, antikni namještaj, umjetničke slike, muzički instrumenti, skulpture i arheološki predmeti. Zaplijenjeni su u okviru velike operacije čiji je cilj bio otkriti predmete nestale posredstvom protivzakonite trgovine.

Operaciju kodnog imena “Atina” u saradnji su organizovali Svjetska carinska organizacija i Europol, a drugu operaciju “Pandora II” pokrenula je španska Civilna garda.

Sto hapšenja

Na granicama i aerodromima 81 države svijeta organizovani su “deseci hiljada kontrola”, koje su trajale od oktobra do decembra 2017, navodi se u izvještaju Interpola.

“Pročešljane” su aukcijske kuće, muzeji i pojedinci, nakon čega je otvoreno više od 300 istraga, koje su rezultirale 101 hapšenjem.

Među pronađenim predmetima jest i fosil gliptodonta, izumrlog sisara s oklopom, koji je pronašla argentinska policija. Fosil je stariji od milion godina, a vrijednost mu je procijenjena na 150.000 dolara.

Sliku Nicolasa de Staela, čija je vrijednost procijenjena na 500.000 eura, zaplijenili su francuski carinici na pariskoj željezničkoj stanici Gare du Nord u trenutku kad je trebala biti prevezena u London.

Izvor: Agencije