Interpol: Nestanak aviona nije terorizam

Američka vlada uputila tokom vikenda tim istražitelja i stručnjaka FBI-ja i službe za saobraćajnu sigurnost (EPA)

Potraga za nestalim malezijskim avionom proširila se i na zapadnu obalu Malezije, objavile su malezijske vlasti, tako da je potraga za Boeingom 777 koji je prevozio 227 putnika i 12 članova posade četvrtog dana dodatno proširena.

Civilna kontrola leta prethodno je navela kako je posljednji kontakt radarom, s avionom Malaysia Airlinesa, imala iznad moreuza Malacca, nakon čega mu se, prije četiri dana, izgubio svaki trag.

Moreuz Malacca jedan je od najfrekventnijih svjetskih pomorskih puteva koji se prostire duž malezijske zapadne obale i povezuje Andamansko more s Indijskim okeanom na zapadu i Južno kinesko more s Tihim okeanom na istoku, u jugoistočnom dijelu Azije.

Sat vremena nakon polijetanja posada aviona imala je posljednji kontakt s kontrolom leta, a prethodno nije bilo nikakvih poruka koje bi ukazivale na problem pa je, u odsustvu olupine ili podataka o samom letu, istražiteljima ostalo da „češljaju“ putničke i liste posade kao potencijalni trag.

Malezijska vojska potvrdila je kako se potraga nastavlja sve do granice s Laosom i Kambodžom.

Zamjena pasoša

Šef Interpola rekao je kako ne vjeruje da je nestanak aviona Malaysia Airlinesa povezan s terorističkim činom.

„Što više informacija dobijamo, sve više težimo ka zaključku da se ne radi o terorističkom incidentu“, rekao je generalni sekretar Interpola Ronald Noble.

Također je naveo da su dva muškarca zamijenila svoje iranske pasoše u Kuala Lumpuru s ukradenim italijanskim i australskim pasošem kako bi se ukrcali na avion koji je nestao.  

Pomoć Kine i SAD-a

Američka mornarica uputila je i drugi vojni brod – razarač Kidd u potragu za avionom Boeing 777-200 malezijske aviokompanije nestalim u subotu u Južnom kineskom moru, koji je prevozio 227 putnika i 12 članova posade, dok je Kina rasporedila deset svojih satelita. 

Sateliti koji se kontroliraju iz baze Xian na sjeveru zemlje koristit će visoku rezoluciju i druge tehnologije kako bi “pomogli u potrazi i operaciji spašavanja aviona Malaysia Airlinesa”, piše u utorak zvanična štampa.

Kineski sateliti trebali bi pomoći i u praćenju vremenskih prilika, komunikaciji i operacijama potrage u području gdje je avion nestao.

SAD je ranije u operaciji potrage angažirao razarač Pinckney i vojni avion Orion.

“Nastavljamo pomagati Malezijskoj vladi u potrazi i spasilačkoj operaciji u vezi s nestankom aviona”, rekao je glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steven Warren.

Prema Warennovim riječima, posada Pinckneyja istražila je pronađene ostatke u zoni potrage i zaključila da one ne pripadaju nestalom avionu.

U operaciji su angažirana i dva helikoptera Seahawk, koji su opremljeni aparatima infracrvenog zračenja za potragu u noćnim uvjetima.

Predstavnik Pentagona rekao je da posade američkih razarača rade u bliskoj koordinaciji sa vojnim brodovima Malezije, Kine i Singapura.

Mogući scenarij

Veza s avionom izgubljena je dva sata poslije polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking i tada se nalazio nad Južnim kineskim morem, na udaljenosti od 120 morskih milja od grada Kota Bharua.

Prema preliminarnim podacima u njemu su bila 154 državljanina Kine, 38 Malezije, pet Indije, po sedam Indonezije i Australije, četiri iz SAD-a, tri iz Francuske, po dva iz Novog Zelanda, Kanade i Ukrajine te po jedan iz Rusije i Holandije.

Američka vlada uputila je tokom vikenda tim istražitelja i stručnjaka Federalnog istražnog biroa (FBI) i službe za saobraćajnu sigurnost da pomogne u istrazi.

U potrazi za avionom za sada učestvuju najmanje 34 aviona i 40 brodova iz nekoliko zemalja. Istraga je proširena na 100 nautičkih milja radijusa od tačke u kojoj je avion nestao s radara između Malezije i Vijetnama u subotu ujutro.

Reuters izvještava, pozivajući se na izvore američke i evropskih vlada, da su istražitelji u Maleziji sumnjičavi prema verziji da je letjelica bila meta napada, iako specijalne službe nisu odbacile takvu mogućnost.

Malezijske vlasti ukazale su da dokazi do sada nisu dovoljno snažni kako bi se podržala verzija o napadu, i da je “očigledan pad” aviona mogao biti uzrokovan mehaničkim ili problemima pilota.

“Nema dokaza koji nagovještava teroristički akt”, rekao je evropski sigurnosni izvor, dodajući da, istovremeno, nema ni objašnjenja “šta se dogodilo ni gdje je avion”, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije