Interpol traži Kosovara, borca Islamske države

Muhaxheri je prije desetak dana na svom Facebook profilu postavio fotografije na kojima se vidi kako on reže vrat jednoj maloljetnoj osobi (Screenshot / YouTube)

Osnovni sud u Uroševcu od Interpola je zatražio da se za Lavdrimom Muhaxherijem zbog terorističkih djela izda međunarodna policijska potjernica.

Kosovski državljanin Lavdrim Muhaxheri se trenutno bori u Iraku, pod okriljem Islamske države, organizacije koju je međunarodna zajednica proglasila terorističkom.

Da je zatražena potjernica od Interpola, potvrdio je za Radio Kosovo Sahit Krasniqi, sudija Osnovnog suda u Uroševcu, javio je dopisnik agencije Anadolija. 

Sudija Krasniqi je, također, kazao da je Ministarstvo pravde Kosova informisano da je zahtjev za izdavanje potjernice prihvaćen i da se Muhahxeri od danas nalazi na Interpolovoj listi.

U vezi sa izdavanjem te međunarodne potjernice Anadolija je kontaktirala glasnogovornika Ministarstva pravde Artana Kolaja koji je kazao da je ova informacija klasifikovana i da je zbog osjetljivosti slučaja i nastavka istrage ne može komentarisati.

Lavdrim Muhaxheri je prije desetak dana na svom Facebook profilu postavio fotografije na kojima se vidi kako on reže vrat jednoj maloljetnoj osobi.

Upravo nakon objavljivanja tih fotografija kosovska predsjednica Atifete Jahjaga zatražila je od sigurnosnih  institucija preduzimanje konkretnih koraka na sprečavanju takvih pojava.

Za Muhaxherija se vezuje i videosnimak u kojem se on, kao jedan od vođe grupe Islamska država, obraća svojim saborcima. Muhaxheri je u tom govoru istakao da je samo musliman, negirajući bilo kakvu drugu pripadnost.

Po završetku govora Muhaxheri je spalio svoj kosovski pasoš, nakon čega su i njegovi saborci učinili isto sa pasošima svojih zemalja.

To je za rezultat imalo ovo hapšenje više od 40 osoba osumnjičenih za ratovanje u Siriji i Iraku na strani organizacija Islamska država i Al-Nusra. 

Izvor: Agencije