Investicioni plan hrvatske Vlade do 2015.

Hrvatska Vlada predstavila je u četvrtak plan investicijskog ciklusa za razdoblje do 2015. godine.

Već iduće godine Vlada očekuje rast investicija za više od milijardu eura. U Vladi to vide kao ključnu pretpostavku za predviđeni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 1,8 posto.

Ukupno u iduće tri godine investicije bi trebale iznositi oko deset milijardi eura.

Na Vladin plan opozicija gleda kao na listu lijepih želja, a u Banskim dvorima u investicijama vide početak privrednog oporavka.

“Ispred Banskih dvora igrokaz predstavnika oporbene mladeži. Premijeru [Zoranu] Milanoviću došli su uručiti skije, aludirajući na njegov nedavni odlazak na skijanje i vozačku dozvolu, jer, tvrde, zemlju vodi krivim smjerom”, izvještava iz Zagreba Ivan Čorkalo, novinar Al Jazeere.

‘Prva godina uvijek teška’

Premijer Milanović odgovara: “Ne očekujemo da nas itko hvali, nekritički hvali, radit ćemo kao dosada, greške ćemo nastojati popraviti, prva godina je uvijek teška, računamo na strpljenje ljudi, ali ne sljepilo.”

Godinu nakon pobjede na parlamentarnim izborima, Vlada je predstavila je novi investicijski ciklus.

“Vlada vrlo optimistično gleda na investicijski ciklus do 2015. godine. Već iduće godine očekuje se rast investicija za više od milijardu eura, odnosno 11,5 posto”, izvještava Čorkalo.

Očekuju se investicije od ukupno deset milijardi eura.

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, kaže: “Nije nešto što je znanstvena fantastika, nego nešto što se našim trudom i radom, zajedno s privatnim sektorom, može ostvariti.”

Rast investicija iduće godine najvećim dijelom trebao bi se ostvariti ulaganjima javnih poduzeća i države.

Predviđeno je nešto manje od tri milijarde eura, što je za oko milijardu eura više nego prethodne godine. Najviše u energetici, vodoopskrbi, prometu i infrastrukturi.

Javna će preduzeća novac namaknuti kreditima, a dio novca osiguran je i u proračunu.

Privatne investicije

“Rast rashoda u proračunu većinom ide u kapitalna ulaganja, i to je poželjan smjer promjene strukture javne potrošnje, od tekućih u kapitalna”, govori Grčić.

Iako se najviše nade za oporavak privrede polaže u privatne investicije, one će iduće godine kaskati za javnim.

Od ukupnih 6,6 milijardi eura predviđenih do 2015, iduće godine realizirat će se tek 220 miliona eura.

“Ono što Vlada može učiniti jest da poboljša poslovnu klimu i osigura suradnju javnog i privatnog sektora realizaciji investicija”, kaže Grčić.

U javno-privatnom partnerstvu očekuje se realizacija oko 400 miliona eura, od predviđenih milijardu eura. U toj kategoriji prednjači 200 miliona eura vrijedan projekt izgradnje Zračne luke Zagreb.

Izvor: Al Jazeera