Oglasi

Investitori sve češće ulažu u Indiju

Ova mnogoljudna zemlja je atraktivna investiciona destinacija zahvaljujući veličini domaćeg tržišta, broju potencijalnih potrošača i jeftinoj radnoj snazi.
Indija je članica Grupe 20 privredno najmoćnijih zemalja svijetaEPA

Indija je uvrštena među pet najpovoljnih svjetskih destinacija za investicije, uglavnom zahvaljujući velikom tržištu potencijalnih potrošača, ali ulagači tu zemlju vide i kao rizičnu.

Konsultantska kuća BDO iz Brisela je u svom Globalnom indeksu za mogućnosti ulaganja u 2012. godini ispitala više od 1.000 finansijskih rukovodilaca u više od 14 zemalja, uključujući Indiju, SAD i Veliku Britaniju.

Istraživanje BDO-a, pete po veličini računovodstvene mreže na svijetu, odnosilo se na stavove finansijskih rukovodilaca o ulaganju u različitim zemljama.

Indija je rangirana kao četrvrta u svijetu investiciona destinacija. Listu predvodi Kina, SAD je drugi, Brazil treći, dok je Njemačka peta na listi.

U izvještaju se Indija izdvaja kao atraktivna investiciona destinacija, najviše zahvaljujući veličini domaćeg tržišta, broju potencijalnih potrošača, kao i zbog jeftine radne snage.

Indija s oko 1,25 milijardi stanovnika ima drugo najmnogoljudije stanovništvo na svijetu i treći po veličini ukupan bruto društveni proizvod (BDP) mjeren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cijenama), vrijedan blizu 4.5000 dolara.

'Velika sedmorka'

U izvještaju BDO-a se navodi da u Indiji najviše investicija privlače profesionalne usluge, nove tehnologije, medijska i telekomunikaciona industrija.

Čak 32 posto finansijskih rukovodilaca u Saudijskoj Arabiji, zemlji najvećem izvozniku nafte u svetu, reklo je da planira ulagati na tržištu Indije.

Privreda Indije, poslije otpočinjanja tržišnih reformi 1991. godine, ima jednu od najviših stopa ekonomskog rasta u svijetu i smatraju je novoindustrijaliziranom zemljom.

Indija je članica Grupe 20 privredno najmoćnijih zemalja svijeta (G20), kao što s Brazilom, Rusijom, Kinom i Južnom Afrikom čini grupaciju BRICS.

Među prvih deset svjetskih investicionih destinacija nalaze se i Rusija, Velika Britanija, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Meksiko.

"Velika sedmorka“ - Kina, SAD, Brazil, Indija, Njemačka, Rusija i Velika Britanija - predvode na listi najviše zahvaljujući veličini domaćih tržišta i broju potencijalnih potrošača.

U izvještaju BDO-a se navodi da finansijski rukovodioci najradije investiraju baš u takvim zemljama.

Riskantne evropske zemlje

Čak 66 posto korporativnih rukovodilaca ove godine razmatra mogućnost investiranja u jednoj od zemalja "velike sedmorke".

No, menadžeri širom svijeta sve više imaju probleme s poslovanjem u inostranstvu, pogotovo u posljednje tri godine, posljedica loše ekonomskoj situaciji, povećanja propisa i rastuće konkurencije.

Zanimljivo je da vodeći menadžeri vide pojedine dijelove Evrope podjednako riskantnim kao i politički nestabilni region Bliskog Istoka. Španija se smatra riskantnijom destinacijom od Egipta, a Grčka je viđena kao opasnija od Libije i Sirije.

Investitori smatraju Iran zemljom s najvećim rizikom za ulaganja u svijetu u ovom trenutku, a slijede Irak, Grčka, Sirija i Libija.

Čak tri od četiri zemlje BRICS se nalaze na listi najriskatnijih 20 svjetskih zemalja: Rusija na devetom mjestu, Kina na 13. I Indija na 20. mjestu.

To govori da je percepcija da su zemlje BRICS-a investiciono veoma atraktivne, ali da određeni rizici u poslovanju ipak postoje, zaključili su indijski mediji.

Izvor: Agencije