Inzko: Dodik je izabrao civilizacijski mrak

Inzko o Dodiku: Političari koji 2016. poriču genocid svjesno se distanciraju od zajedničke ljudskosti (Anadolija)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je u utorak kako ponovljene izjave kojima se poriče genocid počinjen u Srebrenici nisu samo sramotne i razočaravajuće, nego i krajnje neprihvatljive, javlja agencija Anadolija.

“Za vrijeme komemoracije žrtvama srebreničkog genocida [u ponedjeljak], dok su majke ispraćale po kost ili dvije svojih sinova na vječni počinak, predsjednik [bosanskohercegovačkog entiteta] Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je da se u ‘Srebrenici nije dogodio genocid i da ga nikada neće ni priznati'”, rekao je Inzko.

Dodao je kako je, “tim duboko nehumanim činom, predsjednik RS-a Milorad Dodik odabrao civilizacijski mrak, u koji vodi i entitet kojim predsjedava”.

Visoki predstavnik u ponedjeljak je prisustvovao komemoraciji povodom 21. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Negiranje genocida je krivično djelo

On je kazao kako je u Srebrenici počinjen genocid i kako je to činjenica koju su potvrdile odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde.

“Genocid je zločin koji duboko potresa savjest čovječanstva. Takvi teški zločini prijetnja su miru, sigurnosti i dobrobiti cijelog svijeta. Oni političari koji 2016. godine i dalje poriču genocid svjesno se distanciraju od naše zajedničke ljudskosti. Svjesna namjera da se zatruje atmosfera i dignu tenzije za duboko je žaljenje. Krajnje je vrijeme da se prestanu vrijeđati žrtve srebreničkog genocida i njihove porodice, i da se konačno osigura da se ne samo žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, nego i sve žrtve ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, istinski poštuju”, istakao je Inzko.

“Žrtve strašnih zločina koji su počinjeni tokom rata, bilo da je riječ o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili ostalima, moraju se poštovati bez ikakve rezerve. Poricanje zločina počinjenih nad njima mora konačno prestati.”

Ukoliko političari u ovoj državi nisu u stanju kontrolirati vlastito ponašanje, navodi Inzko, stvorit će situaciju u kojoj neće biti druge opcije nego da se krene putem koji su izabrale brojne druge evropske zemlje, a to je da se poricanje holokausta, genocida i sličnih zločina proglasi krivičnim djelom.

Dodik: Inzku je bolje da šuti

Milorad Dodik je izjavio za Srnu da tvrdnja Valentina Inzka da je negiranjem genocida u Srebrenici odabrao “civilizacijski mrak” upravo potvrda civilizacijskog mraka u kojem Inzko 21 godinu nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini obavlja posao protektora bez ikakve odgovornosti, a nerijetko i neizabranog lokalnog političara, koji sebi daje za pravo da komentira “sve i svašta”.

“Nije njegovo da komentariše moje izjave i stvari koje ne poznaje, a najmanje da se stavlja u ulogu portparola [predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine] Bakira Izetbegovića. Zato mu je bolje da ućuti”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je civilizacijski mrak to što Inzko, i ne samo Inzko, žrtve dijeli po etničkom principu i, “u maniru nekih bošnjačkih političara, svakog 11. jula proliva političke suze”.

“Ako se zaista zalaže za civilizacijske vrijednosti iza kojih se sakriva, pitam gospodina Inzka zašto nije došao na pomen srpskim žrtvama u Bratunac, ili to za njega nisu žrtve?”, upitao je Dodik.

Izvor: Agencije