Inzko: Mora se naći kompromis za Mostar

Stranački lider iz Federacije BiH složili su se da će nastaviti pregovore o promjeni Statuta grada Mostara (Al Jazeera)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko apelirao je na stranačke lidere iz entiteta Federacija BiH da pronađu rješenje kojim bi se omogućilo održavanje lokalnih izbora u Mostaru, poručivši im da je neuspjeh neprihvatljiv.

U zgradi OHR-a u Sarajevu u utorak uvečer završen je sastanak na kojem su predstavnici političkih stranaka iz FBiH koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH i predstavnici međunarodne zajednice počeli razgovarati o rješenjima za Mostar, na osnovu izbornog sistema koji je u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH.

Provesti odluke Suda

“Puno je toga što može biti stvar izbora za institucije i političare, ali vladavina prava to nije”, rekao je Inzko.

Podsjećajući da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće, Inzko je predstavnicima stranaka rekao:

“Morate pregovarati, naći kompromis i napraviti dodatni napor koji će osigurati provedbu odluke Suda”.

Građani Mostara zaslužuju da imaju demokratski izabrane zakonodavne i izvršne organe, bez osporavanih mandata i bez daljnjeg odlaganja poručio je Inzko.

Stranački lider iz Federacije BiH složili  su se da će nastaviti pregovore o promjeni Statuta grada Mostara.

Pojedinačni razgovori trebali bi početi u srijedu, a od učesnika se očekuje da do 17. novembra postignu dogovor, kako bi se i u Mostaru mogli održati lokalni izbori.

Ustavni sud BiH ranije je proglasio neustavnim odredbe po kojima se u Gradsko vijeće Mostara s područja svake od šest bivših općina bira jednak broj vijećnika, iako imaju različit broj birača, a problematična je i činjenica da građani iz centralne zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić izjavio je da na sastanku nije bilo konkretnih prijedloga rješenja, te da su svi učesnici istakli spremnost za kompromis i dijalog, jer građani Mostara zaslužuju da budu ravnopravni s ostalim građanima BiH.

Zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž rekao je da je ohrabren sastankom, jer je jasno da rješenja nema bez međusobnog uvažavanja i kompromisa, kao i da je obaveza svih da Mostar bude deblokiran i da mu bude otvorena evropska perspektiva, uz zadržavanje njegove multietničnosti.

Bilateralni razgovori

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Sanjin Halimović rekao je da u ovoj stranci smatraju da, ukoliko ne bude moguće postići kompromisno rješenje, treba ukinuti nelegalni Statut Grada Mostara i Statut koji je donio Hans Koschnick.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda naglasio je da je proces implementacije odluke Ustavnog suda BiH konačno počeo i da HDZBiH u njemu aktivno sudjeluje, istakavši da se nada da će konačno rješenje za Mostar biti na tragu prijedloga ove stranke.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore u sljedećih nekoliko dana počet će bilateralne razgovore sa svim učesnicima kako bi se politički proces odvijao što brže.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, kao i šefovi misija OSCE-a i Vijeća Evrope, prisustvovali su sastanku u Sarajevu kako bi pokazali odlučnost međunarodne zajednice da pomogne domaćim akterima da dođu do rješenja.

Predstavnici kluba srpskog naroda u Gradskom vijeću Mostara također su učestvovali u razgovorima.

Izvori: Al Jazeera i agencije