Inzko: ‘Nema potrebe da poništavam referendum u RS-u’

Inzko je rekao da se nada kako će se sada političari okrenuti bitnijim stvarima (AP)

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da je referendum o Danu Republike Srpske bio neustavan od samog početka zbog odstupanja od odluka Ustavnog suda i da nema potrebe da ga poništava.

On je u intervjuu za sarajevski sajt vijesti.ba naveo da su njegovi stavovi “jasno navedeni u izvještaju na tu temu dostavljenom Vijeću sigurnosti UN-a”.

“Nije bilo potrebe da intervenišem budući da je taj predmet bio u proceduri pred Ustavnim sudom. Korištenje mojih ovlaštenja značilo bi da se o jednom pitanju odlučuje dva puta. Mnogo mi je značilo i da podržim dignitet Ustavnog suda i da omogućim toj instituciji da samostalno donosi svoje odluke”, rekao je Inzko.

Na konstataciju novinara da “pojedini politički zvaničnici iz RS-a tvrde da je Dodik međunarodnoj zajednici i Kancelariji Visokog predstavnika (OHR) obećao da referendum o Danu RS-a neće biti pravi referendum, kao i da će provesti samo anketu među građanima i sprovesti Odluku Ustavnog suda BiH” i pitanje da li mu je “Dodik to obećao” Inzko je odgovorio da njemu “predsjednik RS-a Milorad Dodik nije ništa obećao”.

“Štaviše, nazvao me kriminalcem i lažovom, i sve to, naravno, bez ijednog dokaza. Ako je to bila anketa, onda je to zapravo bila veoma čudna anketa jer se rezultat unaprijed znao 99,99 posto. Pored toga, svaka domaća agencija bi napravila anketu sa istim rezultatima, ali mnogo jeftinije”, rekao je Inzko i dodao da “priča o anketi ne pije vodu”.

Već neustavan

Na pitanje jesu li tačni navodi da je “OHR čekao objavu izvještaja (o rezultatima referenduma) u Službenom glasniku kako bi referendum stavio van snage” i “šta će uraditi ukoliko rezultati referenduma ipak budu objavljeni, kao što to tvrdi Narodna skupština RS-a”, Inzko je odgovorio da “nema potrebe da se poništava referendum koji je već nelegalan i neustavan”.

“Pored toga, Ustavni sud je iznio jasan stav o ovom pitanju u tri odvojene odluke, a u posljednjoj je poništio rezultate referenduma. Razmislio bih o korištenju mojih ovlaštenja da se ovim pitanjem nije na vrijeme pozabavio sud. Politika međunarodne zajednice je nepromijenjena – domaće institucije moraju da budu primarno odgovorne za rješavanje neslaganja”, kazao je Inzko i dodao da “ne treba zaboraviti ni činjenicu da Beograd, kao ni Zagreb, nisu podržali referendum”.

Inzko je za vijesti.ba rekao i da se nada da je “ovaj referendum otrijeznio neke glave i da će se sada političari okrenuti bitnim pitanjima koja pogađaju građane”.

Izvor: Agencije