Oglasi

Inzko: Neoprostivo negiranje genocida

Visoki predstavnik reragirao na izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kako u Srebrenici nije počinjen genocid.

Poricanje genocida u Srebrenici je neprihvatljivo i neoprostivo,  reagirao je u ponedjeljak visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko na izjavu novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kako u Srebrenici nije počinjen genocid.

Inzko je istakao da nema sumnje u utvrđene činjenice te podsjetio da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) presudili da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Suočavanje s ratnim zločinima i njihovo rješavanje predstavljaju prvi korak u unapređenju odnosa u regionu i prevazilaženju rana iz prošlosti. Poricanje ili relativiziranje ovog zločina predstavljaju uvredu porodicama žrtava kao i čovječanstvu u cjelini i jedino služe nepotrebnom dizanju tenzija", kazao je Inzko.

Dodao je da se istina i pravda moraju poštovati te da su one osnova za pomirenje unutar Bosne i Hercegovine, kao i u njenim odnosima sa susjedima, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Izvor: Agencije