Inzko: Presuda ‘Sejdić-Finci’ više nije prioritet

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne obrazložili su zaključke sa sjednice političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), koja je održana u protekla dva dana u Sarajevu.

Inzko je kazao da su mnoge članice PIC-a kritizirale uznemirujuću retoriku koju koriste neki političari u Bosni i Hercegovini te da je jasno opredjeljenje dugotrajan mir i prosperitet Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o stavovima međunarodne zajednice, on je rekao da je procijenjeno da provedba presude “Sejdić-Finci” više nije najhitnije pitanje, već je to način na koji će biti popunjen Dom naroda entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Rješenja zasnovana na konsenzusu

Naveo je da je potrebno da stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine hitno počnu rješavati pitanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kako bi organi vlasti nakon općih izbora u oktobru mogli što prije početi rad na političkim i ekonomskim reformama koje su potrebne za poboljšanje života građana.

Visoki predstavnik je kazao da je na političkim liderima u Bosne i Herceglovine da, 23 godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nađu kompromisna rješenja, koja bi bila zasnovana na konsenzusu kad god je to moguće.

“Dobro domaće rješenje je uvijek najbolje”, naglasio je Inzko i dodao da je upotreba bonskih ovlaštenja uvijek posljednja opcija, ali da se trenutno ne razmatra njihovo korištenje.

BiH bila na ivici ozbiljne krize

Kada je riječ o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, on je rekao da je prijedlog Stranke demokratske akcije u skladu s međunarodnim standardima te da bi bio podržan i prijedlog Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine da je u skladu s međunarodnim standardima.

Dennis Hearne je rekao da je prije nekoliko dana Bosna i Hercegovina bila na ivici ozbiljne krize, s teškim posljedicama za sve bh. građane, pojasnivši da je riječ o neuspjehu Parlamentarne skupštine da izmijeni odredbe Zakona o krivičnom postupku Bosne i Herceglovine.

“Izgleda da neki imaju želju da zadrže status quo, ali Parlamentarna skupština ima obavezu raditi i dalje i prihvatati amandmane“, kazao je Hearn.

Izvor: Agencije