Inzko: RS se neće otcijepiti od BiH

Valentin Inzko smatra da u EU postoji umor od širenja (Pixsell)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izrazio je uvjerenje  da se Republika Srpska (RS) neće izdvojiti iz BiH.
U intervjuu za bečki dnevni list Kurir, Inzko je kazao kako je  “raspad Jugoslavije okončan i daljih otcjepljenja neće više biti.”

“To bi bio posthumni trijumf Slobodana Miloševića i dokaz da se isplati etničko čišćenje. To nikada međunarodna zajednica ne bi prihvatila, a ni ja kao visoki predstavnik”, poručio je Inzko.

Govoreći o BiH, Inzko je kazao da postdaytonska BiH treba profunkcionirati, te da kroz promjenu ustava svi građani trebaju dobiti mogućnost da se kandidiraju za sve državne funkcije.

“Trenutno su manjine isključene iz toga. Dugoročno je punopravno članstvo (BiH) u EU i NATO jedina perspektiva”, rekao je on.

“Evropa je mirovni projekat i tek kada sve države ‘starog kontinenta” budu dio EU, taj projekat će biti zaključen”, dodao je Inzko.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da je za RS Bosna i Hercegovina prihvatljiva samo kao decentralizirana država.

Na konferenciji za novinare u Bijeljini, Inzka je nazvao “remetilačkim faktorom”, te kazao  da se OHR, zbog arogantnog odnosa nekoliko zemalja, “zadržava u BiH, jer se vjeruje da će neka rješenja biti nametnuta na silu”.

Dodao je da RS “samo traži svoj Daytonski položaj i poštivanje nadležnosti iz Daytona”.

Rješenje za Kosovo

Govoreći o Kosovu, Inzko je kazao kako bi kinesko-tajvanski model mogao biti rješenje kosovskog problema.

Dodao je da je sada potreban pragmatizam, podsjetivši da se srbijanski  političari pozivaju na Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda 1244 iz 1999.godine, koja je bila osnova za prijelaznu administraciju na Kosovu (UNMIK), a istovremeno je tadašnjoj SR Jugoslaviji osigurala teritorijalni integritet.

Inzko je kazao kako bi od intenzivne saradnje Kosova i Srbije najviše koristi imali Srbi u centralnom i južnom Kosovu, i to bez formalnog priznanja nezavisnosti.

On je dodao kako je  za članstvo u Evropskoj uniji potrebno  mnogo vremena za ostvarivanje mnogih ciljeva.

“Kod Španije je trajalo devet godina, a kod Austrije, zajedno sa pristupanjem Schengenu, osam godina. I Srbija će doći na red”, kazao je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH je kazao kao u Evropskoj uniji postoji umor od širenja i smanjen interes za Balkan, te  da se tome pridružuju i problemi kao što su nemiri u  Libiji, Egiptu i Siriji.

Izvor: Agencije