Inzko UN-u: Politički izazovi za BiH

'Uprkos čestim političkim turbulencijama, došlo je do nekoliko pozitivnih razvoja situacije u BiH', poručuje Inzko (Reuters)

U najnovijem Izvještaju Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, koji je danas podnio Vijeću sigurnosti UN-a, o stanju i radu Vijeća za implementaciju mira i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao uvijek dosad, nabrojani su pozitivni i negativni događaji u toj državi.

Izvještaj se odnosi na period od 22. oktobra 2016. do 21. aprila 2017. godine. 

Iako je Bosna i Hercegovina nastavila pozitivan trend prema euroatlantskim integracijama i poboljšanju regionalnih odnosa, ocjenjuje se da je nepovoljna politička klima postala velika briga za susjede iz Hrvatske.

Inzko, naime, podsjeća da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu 29. novembra rekla da su “nestabilnosti u BiH” velika prijetnja Hrvatskoj, što može dovesti do regionalnog konflikta.

“U ovom periodu bilo je nekoliko izazova, prvenstveno što se tiče političke situacije koja se razvija u BiH zbog pokušaja revizije presude u slučaju ‘BiH protiv Srbije’ pred Međunarodnim sudom pravde”, naveo je Inzko i podsjetio na aktivnosti RS-a u pokušaju implementacije neustavnog referenduma usvajanjem Zakona o Danu RS-a.

On je naveo i da je, uprkos čestim političkim turbulencijama, došlo do nekoliko pozitivnih razvoja situacije u pokušaju integracije s NATO-om i EU-om.

“Ovo uključuje nekoliko pozitivnih pomaka, kao što je prijem Upitnika Evropske komisije u decembru i potpisivanje SSSP-a, što je okončalo dugi proces pregovora između EU-a i BiH. U februaru je isticao desetogodišnji rok za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju ‘BiH protiv Srbije’ za genocid, što je prouzrokovalo određene kontroverze u odnosima političkih partija u Sarajevu”, naveo je Inzko.

Pitanje agenta BiH

Kontroverza je, kako je naveo, bila centrirana oko Sakiba Softića, bivšeg agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u prvobitnom postupku, i njegove legitimnosti da predstavlja Bosnu i Hercegovinu u reviziji presude.

Razvoj događaja, napomenuo je, doveo je do velikih kritika na račun bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, što je dovelo do zahlađenja odnosa unutar vladajuće koalicije.

Devetog januara, uprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je Dan Republike Srpske neustavni praznik, vlasti RS-a organizirale su proslavu u centru Banje Luke.

Proslava je uključivala paradu civilnih i vojnih snaga, kao i učešće vojnika Srba unutar OSBiH, naveo je, između ostalog, Inzko.

Izvor: Agencije