Inzko uputio podnesak u vezi s apelacijom Borjane Krišto

Ovi izbori nisu nikakav dobar znak za odnos Hrvatske i BiH (Arhiva)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je 7. maja podnesak Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u svojstvu prijatelja suda (amicus curiae), a u vezi s apelacijom dopredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjane Krišto, potvrdili su Feni iz Ureda visokog predstavnika.

Kako je rečeno, tekst podneska amicus curiae uskoro će biti dostupan na sajtu OHR-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ranije je od visokog predstavnika zatražio da u svojstvu prijatelja suda ponudi svoje mišljenje o tom pitanju.

Odredbe Ustava Federacije BiH

Potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević pojasnio je da je to mišljenje zatraženo jer je u  periodu kad je mijenjan Ustav entiteta Federacija Bosne i Hercegovine OHR direktno učestvovao u toj promjeni.

Krišto je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine dostavila apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.

Iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine najavljeno je da će na jednoj od sljedećih sjednica donijeti odluku po apelaciji Borjane Krišto, koju su ranije razmatrali.

Izvor: Agencije