Inzko Vijeću sigurnosti: Dodik ugrožava napredak BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvijestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kako je stanje u BiH i dalje opterećeno pokušajima političara i vlasti entiteta Republika Srpska da podriju stabilnost i cjelovitost države dovodeći u pitanje funkcioniranje njenih institucija i ponavljajući prijetnje o secesiji.

U redovnom polugodišnjem izvještaju o stanju u BiH, koje je Vijeću sigurnosti UN-a podnio u četvrtak na zasjedanju u New Yorku, Inzko je kazao kako je BiH, uprkos brojnim problemima, uspjela napraviti neke korake naprijed, uključujući podnošenje zahtjeva za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, no to još nije dovoljno da bi se garantirala njena trajna stabilnost.

Konstatirao je kako je istovremeno put BiH ka članstvu u NATO-u blokiran jer vlasti RS-a odbijaju sarađivati u ispunjavanju preduvjeta poput uknjižbe nepokretne vojne imovine.

Kako se ističe i u izvještaju Ureda visokog predstavnika (OHR) „iz Republike Srpske su nastavili prijetiti protuustavnim referendumima u čemu prednjači predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, a također odbijaju provesti odluku Ustavnog suda BiH kojom je 9. januara proglašen neustavnim kao dan RS-a“.

‘Nema mjesta pretjeranom optimizmu’

Dodika je spomenuo u negativnom kontekstu zbog njegovog učešća u davanju imena Radovana Karadžića studentskom domu na Palama ističući kako se takvim postupcima BiH udaljava od pomirenja i suživota.

“Bio sam šokiran kada je predsjednik Republike Srpske otvorio studentski dom nazvan po Radovanu Karadžiću. U drugim je zemljama nezamislivo da se institucije nazivaju po ratnim zločincima”, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice, koji je oštro kritizirao i slavlje upriličeno u Srebrenici nakon oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju.

Također je govorio o borbi protiv terorizma, ubistvu dva vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva, te o opasnosti zbog činjenice da su pojedini građani Bosne i Hercegovine među stranim borcima u Siriji, javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Inzko je upozorio kako dužnosnici RS-a nastavljaju prijetiti otcjepljenjem tog entiteta od BiH.

“Koristim ovaj izvještaj kako bih istakao da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH, kao i da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantirani Dejtonskim sporazumom, ustavom BiH i međunarodnim pravom”, napisao je Inzko.

Zaključio je kako, bez obzira na postignuća u protekle dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH nema mjesta pretjeranom optimizmu jer je većina njenih stanovnika suočena s velikim ekonomskim i socijalnim pritiscima, a spomenuo je i terorističke prijetnje kao i stalne političke napetosti.

Kao najveće prepreke za napredak Bosne i Hercegovine Inzko vidi etničku podjelu među Bošnjacima, Hrvatima i Srbima te razarajuću retoriku koja dolazi iz RS-a.

“Nastavljeni su društveni, ekonomski i politički problemi, kao i korupcija te visoka nezaposlenost” naveo je još u izvještaju, te zaključio kako je u postojećim okolnostima nužan nastavak vojne misije Evropske unije u BiH (EUFOR), navodeći da je ona bitna za mir i sigurnost građana BiH, ali i za funkcioniranje OHR-a i provedbu mandata koji je tom uredu povjeren.

 Izvor: Al Jazeera i agencije