Inzko: Zastrašivanje povratnika je neprihvatljivo

Inzko je podsjetio na pozitivne pomake na polju napretka prema članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (Arhiva)

Visoki prdstavnik za BiH Valentin Inzko podsjeća da je pravo na povratak garantirano Dejtonskim sporazumom, te naglašava da je zastrašivanje povratnika neprihvatljivo i protivno Dejtonu.

Inzko naglašava da se komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, nikada ne smiju koristiti kao platforma za raspirivanje etničke, vjerske netrpeljivosti ili mržnje.

„Takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim vrijednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu, suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog“, rekao je Inzko, komentarišući nedavne izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u Bratuncu.

Inzko ističe da se sve žrtve strašnih zločina počinjenih tokom rata moraju poštovati, te da one zaslužuju smiraj i da ih se tretira na dostojanstven način, a ne da ih se zloupotrebljava za površne političke ciljeve i zastrašivanje bilo koga, posebno onih koji su uprkos svim teškoćama, pretrpljenom bolu i drugim okolnostima odlučili da ponovo izgrade svoje živote kao povratnici, javlja Fena.

Pravo na povratak u prijeratni dom

Inzko je podsjetio da Aneks 7 Dejtonskog sporazuma jasno kaže da svaka izbjeglica i raseljena osoba ima pravo da se slobodno vrati u svoj prijeratni dom u BiH i da će strane-potpisinice Dejtonskog sporazuma osigurati da se izbjeglice i raseljene osobe mogu vratiti u sigurno okruženje, „bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjerskih uvjerenja ili političkih stavova“.

Aktivnosti ili izjave usmjerene protiv ovih eksplicitno navedenih i izvornih odredbi protivne su Dejtonskom sporazumu koji su potpisale sve strane.

„Jedini cilj izjava, poput one kakvu je nedavno dao predsjednik entiteta RS Dodik, jeste da unesu strah među pripadnike jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH. On bi trebao da zna da nikakva politička kampanja ne može opravdati takve izjave. Međutim, građani znaju bolje: pokazali su brojnim primjerima da znaju kako zajedno živjeti u miru, toleranciji i dostojanstvu“, rekao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

Na komemoraciji srpskim žrtvama u Podrinju ranije ovog mjeseca, Dodik je rekao: “Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražili i usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”, izvijestila je ranije agencija Patria.

Izvor: Agencije