Inzko: ZAVNOBiH je zasjedao na teritoriji današnjeg RS-a

Prijem u Predsjedništvu BiH organizirali Komšić i Izetbegović, bez Radmanovića (Fena)

Dvadeset i peti novembar u Bosni i Hercegovini je i ove godine izazvao burne reakcije bh. političara, te reakciju međunarodne zajednice. U Sarajevu se obiljažava Dan državnosti, dok to u Banjoj Luci odbijaju.

Svečani prijem koji su u Sarajevu organizirali bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH povodom 25. novembra odslikava ovu podjelu.

Komšić i  Izetbegović  su danas, povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, položli vijenac  na Spomen-obilježju “Vječna vatra” u Sarajevu.

Dan državnosti svim Bosancima i Hercegovcima čestitao je Bakir Izetbegović, istaknuvši da je na današnji dan prije 68 godina potvrđena i  obnovljena državnost BiH. 

“Nadam se da će ovo postati praznik koji će se zajedno slaviti u cijeloj državi. Najbitnije je da se normalizira stanje u narodu. Taj proces se neumitno dešava, sve više je normalnih relacija među komšijama, sve je više patriotizma, potrebe da se stvori jedno normalno društvo i jasna perspektiva za našu djecu. Mislim da će Bosne i normalnih odnosa u njoj biti iz godine u godini sve više”, kazao je Izetbegović.

Počast  antifašistima odali su i gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić te predstavnici Oružanih snaga BiH, općina, SABNOAR-a i Udruženja invalida te porodica šehida i poginulih boraca.

U toku dana delegacije i predstavnici vlasti položit će vijence na Mezarju “Kovači” i  Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. 

Predsjedavajući Željeko Komšić na obilježavanju ovog datuma podsjetio je na činjenicu da samo jedan dio BiH proslavlja Dan državnosti. 

Sloboda, antifašizam, jednakost

“Ako nekome nije jasno zašto treba poštovati 25. novembar kao važan datum za BiH neka se samo osvrne na činjenice koje se mogu sažeti u četiri riječi: BiH, sloboda, antifažizam i jednakost. Poredajte ih kako hoćete. Meni sve imaju istu težinu. Svaki pokušaj da se odustane od bilo koje od ovih riječi, a tako i svega onoga što predstavlja 25. novembar 1943. donosi velike probleme i nevolje, uključujući i ratne strahote u BiH”, rekao je Komšić.

U izjavi novinarima istakao je da ne vidi „ni jedan logičan i normalan razlog“ zašto se 25. novembar ne bi obilježavao u cijeloj zemlji.

Isti stav pokazao je i bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović koji je naglasio da se radi o jednom od najvažnijih datuma u istoriji BiH.

“Pola stoljeća nakon ZAVNOBiH-a, BiH je ponovo bila meta fašista koji su je željeli izbrisati sa karte svijeta, ali u tome nisu uspjeli”, izjavio je Izetbegović.

Međutim, neposredno pred 25. novembar predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je otvoreno pismo svim ambasadorima u BiH, u kojem je upozorio da se najavama obilježavanja 25. novembra kao Dana državnosti BiH radi ignorira Ustav BiH, koji je dio međunarodnog ugovora.

“Činjenica je da ovaj dan ne postoji ni u jednom zakonu, niti u zvaničnom aktu BiH. Činjenica je da, kao takav, on ne može biti obilježavan kao praznik na nivou zajedničkih institucija BiH”, objašnjava Dodik.

Ovaj datum je određen kao praznik u Zakonu o praznicima Federacije BiH, napomenuo je Dodik i poručio da “RS ne spori pravo da se na teritoriji Federacije BiH taj zakon primjenjuje i poštuje”.

Predsjednik Republike je naglasio da istrajavanje na tom datumu od bošnjačke strane znači da ona „u političkom i vojnom smislu želi da iskupi svoje postupke iz Drugog svjetskog rata, jer su Bošnjaci većinom pripadali fašističkom pokretu“.

S druge strane, predstavnici međunarodne zajednice ne vide razlog zbog kojeg ovaj datum ne bi bio obilježavan u cijeloj BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je za novinske agencije da Bosna i Hercegovina može biti ponosna na atifašističku borbu te da ne zna zašto se ovaj datum ne obilježava u cijeloj BiH.

Moderni temelji državnosti

“Vidite, čak je zasjedanje ZAVNOBiH-a bilo na teritoriji današnje Republike Srpske”, izjavio je Inzko.

Šef Delegacije EU Peter Sorensen na svečanom prijemu u Predsjedništvu BiH rekao je da je na BiH da odluči koje će praznike proslavljati.

“Pozvan sam od Predsjedništva BiH na ovaj prijem i kao diplomata sam se odazvao, a ostale probleme treba prepustiti političarima da riješe”, rekao je Sorensen.

Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a prije 68 godina u Mrkonjić Gradu su dogovoreni moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine te utvrđeno da je BiH država svih naroda koji su u njoj ravnopravni.

Izvor: Agencije