Iračani protestima protiv korupcije

U brojnim iračkim gradovima u petak su održani masovni protesti, na kojima demonstranti traže preduzimanje konkretnijih mjera u brobi proitv korupcije. Novi protesti zahvatili su brojne iračke pokrajine. Na bagdadskom Trgu Tahrir četvrti petak zaredom okupio se veliki broj demonstranata, uprkos pojačanim sigurnosnim mjerama, koje mnogi smatraju pretjeranim.

Pojedine ceste i ulice bile su zatvorene, što je spriječilo da okupljanje bude masovnije. Demonstranti su od premijera Iraka Haidara al-Abdadija tražili da preduzme odlučnije mjere u borbi potiv korupcije. Smatraju da dosadašnje reforme nisu dovoljne.

“Ništa konkretno nisu preduzeli. Sve što su do sada uradili su pokušaji da izmanipuliraju demontrante. Sve su to laži“, rekao je jedan od demonstranata.

“Od naroda tražimo da nastavi tražiti svoja prava dok ona ne budu ostvarena“, navodi se na protestima.

Građanska neposlušnost

U pokrajini Basra organizirani su protesti u tri grada, na kojima se okupilo blizu 10.000 ljudi. Demonstranti u ovoj pokrajini su prije nekoliko dana proteste pretvorili u građansku neposlušnost. Hiljade osoba su protestirale i u Najafu, Karbali, Nasiriji, Babelu, Diyali, Sallahudinu i brojnim drugim iračkim gradovima i pokrajinama.

“Protestiramo već 21 dan, nema nikakvih stvarnih reformi. To su samo mrtva slova na papiru i ništa više od toga. Abadiju poručujem: ‘Ukoliko si u stanju da provedeš reforme, itekako ćemo te podržati. U suprotnom nam ne trebaš'”, poručio je jedan od demonstranata.

Ovi bi protesti za Abadija trebali predstavljati ozbiljno upozorenje i poruka su da njegov paket reformskih mjera neće biti djelotvoran ukoliko ga ne proprati stvarna borba protiv korupcije, suđenje korumpiranima i povrat pronevjerene javne imovine.

Izvor: Al Jazeera