Iračka vlada objavila rat ISIL-u

Iračka vlada objavila je rat oružanoj skupini Islamska država Irak i Levant (ISIL). Rat se vodi na dva fronta, vojnom i medijskom.

ISIL se smatra najopasnijim protivnikom aktualnih vlasti.

Vlada je državnoj televiziji platila snimanje promotivnih spotova u kojima spomenutu grupu naziva državnim neprijateljem i veliča operacije vojske protiv njezinih pripadnika.

Spotovi i plakati

Nisu se zaustavili na televiziji – ogromni plakati mogu se vidjeti po cijelom Bagdadu.

Slična kampanja je vođena između 2006. i 2008. godine, kada su se snage sigurnosti borile protiv Al-Kaide.

Mnogi smatraju da je kampanja opravdana, ali ima i onih koji se pitaju pridaju li vlasti na taj način Islamskoj državi Irak i Levant prevelik značaj.

“To nije točno, ali istina je da su pojedine medijske organizacije fokusirane na njih. Vodimo rat protiv terorizma od 2003. Ranije smo se borili protiv Al-Kaide, a sada protiv jednog od njezinih nasljednika. U toj borbi koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, a ova kampanja je jedno od njih”, kaže Sa'ad Maan iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Neki se pitaju je li to samo metoda odvraćanja pažnje od problema u državi.

Javnost podijeljena

“Čini se da je kampanja podijelila javnost u Iraku. Ima onih koji smatraju da bi se Vlada trebala pozabaviti hitnijim problemima, kao što su isključenja struje, dotrajala infrastruktura i siromaštvo. Drugi, ipak, pozdravljaju inicijativu”, izvještava iz Bagdada reporter Al Jazeere Imran Khan.

“To je gubljenje vremena. Nemamo koristi od toga”, smatra jedan stanovnik Bagdada.

“Time se šalje pozitivna poruka da Vlada barem nešto radi”, kaže drugi.

Proglašavanjem grupe Islamska država Irak i Levant državnim neprijateljem, Iračka vlada se nada da će se umanjiti njezin utjecaj među Iračanima i da će je s vremenom poraziti.

Izvor: Al Jazeera