Iračka vojska mijenja taktiku u borbi za Mosul

Najmanje 16 civila poginulo je u bombaškom napadu ISIL-a izvršenom na zapadu Mosula (Reuters)

Iračke snage krenule su u novi napad na položaje koje u starom gradu u Mosulu drže pripadnici oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Već dva tjedna traju borbe za staru gradsku jezgru, no iračke snage nisu zabilježile značajniji napredak, pa su potvrdile da mijenjaju taktiku.

Na to ih je navela činjenica da je u zapadnom dijelu Mosula povećan broj žrtava, što je posljedica ISIL-ove upotrebe obiteljskih kuća kao zaklona.

Sukobi u naseljenoj zoni

Zbog toga su u zračnim udarima koji su uslijedili stradali brojni civili.

Iračke snage i koalicija predvođena Washingtonom provode istragu o tim udarima.

Pentagon pregledava više od 700 videosnimaka zračnih udara kako bi se rasvijetlile informacije o velikom broju civila ubijenih u tim bombardiranjima.

“Jedna od stvari koju ispitujemo jest jesu li te brojke skupljene iz različitih incidenata, različitih operacija u toj vrlo žestokoj bitki koja se odigrava u Mosulu”, objasnio je pukovnik J. T. Thomas, glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva.

Sukobi se odvijaju u “gusto naseljenoj zoni, s borbama od vrata do vrata, od ulice do ulice, uz bombardiranja”, objasnio je on.

‘Stradanja civila strašna tragedija’

“Još su tisuće civila na zapadu Mosula. To je jedna od naših velikih briga”, dodaje.

Prethodno je šef američkih snaga na Bliskom istoku Joseph Votel nazvao “strašnom tragedijom” smrt civila u zračnim bombardiranjima u Mosulu.

Rusija je u međuvremenu zatražila održavanje posebnog sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o stanju u Mosulu i objavila kako “nadzire stanje izbliza”.

Izvor: Agencije